072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Intel heeft GPU's voor Arc-videokaarten gemaakt op het 6nm-knooppunt van TSMC

datum: 19-08-2021 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Intel geeft meer details over zijn videokaarten die begin 2022 verschijnen. Het topmodel krijgt 512 uitvoeringseenheden en de GPU's zijn gemaakt op het 6nm-proces van TSMC. Intel beschrijft ook zijn Xe Super Sampling-techniek voor opschaling.

Intel toont de constructie van zijn GPU voor Alchemist videokaarten. De schematische weergave toont het topmodel met 512 eu's. Intel spreekt zelf van Xe-cores, die elk bestaan uit zestien 256-bit vector-engines en zestien 1024-bit matrix-engines. Een Xe-core is dus gelijk aan zestien eu's.

De constructie van de Alchemist GPU's bestaat uit render slices met daarin vier Xe cores en vier ray tracing cores. De GPU's kunnen maximaal acht van deze slices bevatten, goed voor 32 Xe-cores en in totaal 512 EU's.

Intel bevestigt dat de Alchemist GPU's worden geproduceerd op het N6-proces van TSMC. Dat is een verbeterde versie van het N7-proces, dat momenteel door AMD wordt gebruikt voor Ryzen-processors, Radeon-videokaarten en de socs in de nieuwste Xbox- en PlayStation-consoles.

De details volgen na de onthulling van de naam Intel Arc eerder deze week. Dat wordt de tegenhanger van Nvidia's GeForce en AMD's Radeon. De eerste Arc-videokaarten verschijnen in het eerste kwartaal van 2022. Intel maakte de nieuwe details bekend tijdens de Architectuurdag . Tweakers schreef hier ook een achtergrondartikel over met meer details over de aankomende Alder Lake-processors.

Intel heeft het ook over een eigen alternatief voor Nvidia's DLSS en AMD's FSR. Intel's tegenhanger heet XeSS, wat staat voor Xe Super Sampling. Dit is een deep learning-techniek die bij het opschalen gebruik maakt van informatie uit eerdere frames en rekening houdt met de bewegingssnelheid. Net als DLSS is het een techniek voor temporele opschaling .

Intel beweert dat games die worden weergegeven in een resolutie van 1080p en opgeschaald naar 4k met XeSS er net zo goed uitzien als een native 4k-resolutie. De techniek werkt op basis van de DP4a en XMX instructies, die geïntegreerd zijn in de Xe GPU's. Een XeSS-sdk zou deze maand voor ontwikkelaars moeten worden uitgebracht. Alle tools en de SDK zijn open source, maar omdat XeSS specifieke hardware gebruikt, kan de technologie niet worden gebruikt op huidige videokaarten met AMD of Nvidia GPU's.

Intel heeft ook een roadmap gegeven met wat data over toekomstige GPU's. Intel zegt bijvoorbeeld dat de eerste drie generaties allemaal zullen worden gebouwd op iteraties van de Xe HPG-architectuur. De vierde generatie, met de codenaam Druid, zal een nieuwe GPU-architectuur gebruiken. Intel geeft nog geen tijdlijn en het is nog niet bekend op welke nodes de toekomstige videokaarten geproduceerd gaan worden. Intel kan in volgende iteraties naar zijn eigen knooppunten verhuizen, die onlangs nieuwe namen en een nieuwe roadmap hebben gekregen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01