Intel hernoemt nodes: 10nm+ en 7nm worden Intel 7 en 4
datum: 26-07-2021
Categorie:
Hardware
Bron: Tweakers
Intel zal zijn processen niet langer aanduiden met nanometers. Het bedrijf introduceert nieuwe namen die een "duidelijker beeld" moeten geven ten opzichte van concurrenten. De 10nm+ en de komende 7nm node zullen Intel 7 en Intel 4 heten.
Intel 7 is de nieuwe naam van wat Intel eerder 10nm Enhanced SuperFin noemde. Dit is een verbeterde versie van Intel's 10nm SuperFin-proces dat wordt gebruikt in Tiger Lake-processors. Intel 7 is nu in volumeproductie en biedt volgens Intel een prestatiewinst per watt van 10 tot 15 procent ten opzichte van 10nm SuperFin.
Dit jaar verschijnen de Alder Lake CPU's voor desktops en laptops, gemaakt met het Intel 7-proces. Volgend jaar in het eerste kwartaal volgen Xeon-serverprocessors van de generatie Sapphire Rapids. Eerder maakte Intel bekend dat deze processors het 10nm Enhanced SuperFin-proces gebruiken, maar dat heeft nu een andere naam.
Intel wijst erop dat de naamgeving van processen met nanometers sinds 1997 niet meer verwijst naar de werkelijke afmetingen van de poortlengte. Tweakers schreef in 2017 een achtergrondartikel over het werk van nanometers . In de praktijk is Intel's 10nm-proces in grote lijnen vergelijkbaar met TSMC's 7nm-proces in termen van dichtheid. Met de nieuwe naam lijkt Intel daar duidelijk naar te verwijzen.
Intel hernoemt zijn aanstaande 7nm-proces naar Intel 4. Intel zal voor het eerst euv gebruiken in productie. Deze generatie zou een toename van ongeveer 20 procent in prestaties per watt moeten bieden in vergelijking met Intel 7. De productie op Intel 4 zou in de tweede helft van 2022 moeten beginnen, voor producten die in 2023 verschijnen. Dit zijn Meteor Lake-processors voor consumenten en Granite Rapids voor datacenters.
Helemaal nieuw is Intel 3, waarbij Intel meer euv-lagen en verdere FinFET-optimalisaties gaat gebruiken, wat moet resulteren in een prestatiewinst van 18 procent per watt ten opzichte van Intel 4. In de tweede helft van 2023 wil Intel gaan produceren op dit knooppunt . .
Intel kijkt ook vooruit naar de toekomst waarin nanometers niet meer voldoende zijn om afmetingen aan te geven, aldus het bedrijf. Met Intel 20A betreedt de fabrikant het ångström-tijdperk. Een ngström is gelijk aan 0.1nm, dus Intel 20A is in feite een '2nm' proces. Tweakers publiceerde eerder een achtergrondartikel over transistors op ngströmschaal .
Met Intel 20A introduceert Intel ook nieuwe chiptechnologieën, zoals RibbonFET en PowerVia. De eerste is de opvolger van FinFET die Intel sinds 2011 voor zijn chips gebruikt, en PowerVia is een methode om chips via de achterkant van stroom te voorzien.
De productie met Intel 20A zou in 2024 moeten beginnen. Na 2025 komt Intel 18A, met verbeteringen aan RibbonFET en gebruik van High-NA-euv. Intel verwacht als eerste chipfabrikant een ASML-machine te krijgen om met deze technologie chips te maken, de opvolger van euv. Intel zegt hiervoor nauw samen te werken met de Nederlandse fabrikant van chipmachines. Intel wil in 2025 weer toonaangevend zijn in de chipindustrie met zijn 18A-node.
Volgens Intel is het "belangrijker dan ooit" om een "duidelijk beeld" van zijn knooppunten te geven, aangezien het bedrijf met zijn Foundry Services chips gaat produceren voor andere fabrikanten. Intel neemt daarmee dezelfde rol op zich als TSMC, waarbij het bedrijf chips produceert die het niet zelf heeft ontworpen. Intel kondigde die plannen in maart aan en heeft nu Qualcomm en Amazon Web Services als eerste klanten aangekondigd.
Met de nieuwe naam wil Intel concurreren met de huidige en toekomstige processen van TSMC. Die Taiwanese fabrikant produceert inmiddels veel op zijn 7nm- en 5nm-processen en wil dit jaar beginnen met testproductie op zijn 3nm-proces. De massaproductie zou in 2022 moeten beginnen.
Nieuws overzicht