072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Nu met gratis Windows 11

Intel introduceert neuromorfe Loihi 2-processor op Intel 4-proces

datum: 01-10-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

Intel heeft Loihi 2 gepresenteerd, een nieuwe versie van zijn neuromorfe processor die neuronen en synapsen kan simuleren en dus tot op zekere hoogte zelflerend is. Het bedrijf gebruikt Intel 4 als testproces om de chip te maken.

Volgens Intel is de basisarchitectuur van Loihi 2 dezelfde als die van de eerste Loihi. Intel introduceerde deze neuromorfische chip in 2017 . Intel maakt het op 14nm, waar Loihi 2 wordt geproduceerd op Intel 4, of Intel's aanstaande 7nm-proces. Het gaat voorlopig om preproductiecapaciteit die Intel gebruikt aangezien Intel 4 nog niet productieklaar is.

Ondanks dezelfde basisarchitectuur zijn er volgens Intel de nodige verbeteringen. Door het gebruik van de kleinere node nemen de kernen van de chip een kleiner oppervlak in beslag. Het gaat nog steeds om maximaal 128 neuroncores per chip, maar volgens Intel is de effectieve corecapaciteit toegenomen door flexibeler en efficiƫnter geheugenbeheer en kunnen er veel meer neuronen met die cores worden gesimuleerd.

Ondersteuning voor neuronmodellen is ook uitgebreid. Een neuronmodel omvat een korte reeks microcode-instructies die het gedrag van een enkel neuron beschrijven. Loihi 1 is geoptimaliseerd voor een enkelvoudig neuraal netwerk, maar versie twee maakt programmeerbare pijplijnneuronenmodellen mogelijk. De neuronkernen communiceren met elkaar met spike-berichten en met de nieuwe versie van de chip is dit mogelijk met een 32-bit spike-payload waarvoor hardwareversnelling aanwezig is zodat dit niet meer energie kost.

Intel heeft het aantal processors per chip verdubbeld van drie naar zes. Deze processors zijn voor traditionele verwerking van C en Python en met de vorige Loihi-chip vormden de drie processors vaak een bottleneck, geeft Intel toe.

Verder zijn de mogelijkheden om met de buitenwereld te communiceren sterk uitgebreid. In plaats van een eigen interface om met andere systemen te communiceren, ondersteunt Loihi 2 verschillende Ethernet-standaarden, onder andere GPIO en SPI.

Intel stelt momenteel twee verschillende Loihi 2-systemen ter beschikking aan onderzoeksinstellingen via haar Neuromorphic Research Cloud. De eerste is het Oheo Gulch-systeem met een enkele neuromorfe chip en toegang via een Arria 10 fpga en ethernet. De tweede is nog niet beschikbaar. Dit is Kapoho Point, een compact systeem met een 4x4"-vormfactor en acht Loihi 2-chips en Ethernet- en GPIO-interface. Meerdere Kapoho Point-systemen kunnen met elkaar worden verbonden.

Bij neuromorphic computing richten fabrikanten zich op systemen die, net als menselijke hersenen, verbindingen in het netwerk kunnen versterken om zo data efficiƫnter te 'leren' en te verwerken. Loihi is een netwerk-op-een-chip waarmee bepaalde rekentaken sneller en voordeliger kunnen worden uitgevoerd. Om het schrijven van applicaties die op neuromorfe platforms kunnen draaien te vereenvoudigen, stelt Intel Lava beschikbaar, een open source framework dat platformonafhankelijk is.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01