072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

Intel kondigt nieuwe AVX10-instructieset aan voor zowel P- als E-cores

datum: 25-07-2023 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Intel zal toekomstige processors uitrusten met de nieuwe AVX10-instructiesetarchitectuur. Daarin wordt ondersteuning voor 512-bits berekening optioneel, wat het mogelijk maakt om de instructieset-extensie op zowel P- als E-kernen te gebruiken.

Momenteel vereist AVX-512, de nieuwste iteratie van Intel's uitbreiding van de x86-architectuur tot nu toe, per definitie ondersteuning voor 512-bits instructies. De zuinige E-cores die Intel tegenwoordig in zijn processors gebruikt, kunnen zulke grote instructies echter niet uitvoeren, en het mixen van cores die verschillende instructies ondersteunen en niet ondersteunen, is niet mogelijk in moderne besturingssystemen. Daarom zag de processorfabrikant zich genoodzaakt om op zijn twaalfde en dertiende generatie Core-processors de volledige AVX-512-ondersteunende hardware te schrappen , al zijn de P-cores daar wel voor ontworpen. Omgekeerd weerhield dit Intel er ook van om E-cores te gebruiken voor zijn Xeon-serverprocessors, die wel AVX512-ondersteuning bieden.

In de nieuwe AVX10 isa wordt de mogelijkheid om 512-bits instructies uit te voeren met zowel gehele getallen als getallen met drijvende komma optioneel en wordt ondersteuning voor 256-bits ingebedde afronding toegevoegd. Hierdoor kan software die AVX10 ondersteunt ook op E-cores draaien, zij het minder snel. Dat maakt de weg vrij om deze instructieset-extensie beschikbaar te maken op alle toekomstige Intel-processors, schrijft Intel in een technisch artikel over de nieuwe isa.

De eerste processors die AVX10 ondersteunen, zijn de Xeon-CPU's die voorheen bekend stonden als de codenaam Granite Rapids. Ze zullen waarschijnlijk pas eind 2024 of begin 2025 op de markt komen. Ver voor die tijd mogen we consumentenprocessors waarschijnlijk niet met AVX10 verwachten. Om achterwaartse compatibiliteit met bestaande chips te behouden, zullen er twee versies van AVX10 zijn: AVX10.1 en AVX10.2. Versie 10.1 is de oude versie, versie 10.2 voegt ondersteuning toe voor E-cores. Het idee is dat AVX10-software beide versies ondersteunt en automatisch de juiste kiest op basis van de gedetecteerde processor.

Tegelijk met AVX10 kondigt Intel de komst aan van Advanced Performance Extensions, of kortweg APX. APX verdubbelt het aantal generieke registers van 16 naar 32, waardoor er minder ladingen en winkels van en naar de L1-caches nodig zijn. Dat zou processors in de toekomst zowel sneller als efficiënter kunnen maken.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01