072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Intel-website bevestigt kernconfiguraties van aankomende Alder Lake-processors

datum: 16-10-2021 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Intel heeft ontwikkelaarshandleidingen gepubliceerd voor de aankomende Alder Lake-processors. Daarin bevestigt de chipmaker de verschillende kernnummers voor laptop- en desktopmodellen. De eerste Alder Lake-CPU's worden naar verwachting op 4 november uitgebracht.

Intel meldt op zijn website dat er verschillende varianten voor desktop- en mobiele applicaties zullen worden uitgebracht, die beschikbaar zullen zijn met verschillende combinaties van CPU-cores en GPU- uitvoeringseenheden . Het bedrijf meldt dat Alder Lake-P laptop-CPU's maximaal zes krachtige P-cores en acht energiezuinige E-cores. Hetzelfde bleek eerder uit een uitgelekte roadmap , maar is nu officieel bevestigd. Intel schrijft ook dat alle Alder Lake SKU's voor laptops worden geleverd met E-cores. De laptopmodellen krijgen ook geïntegreerde GPU's met maximaal 96 uitvoeringseenheden .

De chipmaker schrijft ook dat Alder Lake-S desktopprocessors maximaal acht P-cores en acht E-cores krijgen. Desktopmodellen zonder E-cores zullen ook verschijnen. Dat is in lijn met eerdere verwachtingen; onlangs dook een Intel Core i5-12400 met slechts zes P-cores op. De desktop-SKU's met geïntegreerde GPU's krijgen ook 32 uitvoeringseenheden , schrijft Intel.

Het bedrijf publiceert ook details over de verschillende kernen die worden gebruikt in de Alder Lake-chips. Zoals het bedrijf eerder bevestigde , zal Alder Lake onder P-cores komen, met de codenaam Golden Cove. Die kernen zijn prestatiegericht en ondersteunen hyperthreading. Tegelijkertijd krijgen de chips E-cores, die het bedrijf Gracemont noemt. Ze zijn gericht op efficiëntie en bieden geen hyperthreading.

Beide kerntypen hebben hun eigen L1- en L2-cachepools , zodat ze grotendeels onafhankelijk van elkaar kunnen werken. De L3-cache wordt gedeeld. Volgens Intel ondersteunen de cores ook dezelfde instructiesets. De fabrikant stelt dat alleen de P-cores AVX-512 ondersteunen, en dat die instructies alleen uitgevoerd kunnen worden als de E-cores uit staan in de bios. Ian Cutress van Anandtech stelt echter op Twitter dat dit een bug is en dat AVX-512 helemaal niet wordt ondersteund op Alder Lake. "De gids wordt bijgewerkt. Er is bevestigd dat AVX-512 zich niet in Alder Lake bevindt", schrijft hij.

Intel richt zich verder op software-optimalisaties voor deze hybride architectuur in de ontwikkelaarshandleiding. De processors gebruiken een Intel Thread Director. Dit zou het gebruikte besturingssysteem bewust moeten maken van de verschillende prestaties en efficiëntie van de twee soorten kernen. Hierdoor kan de Thread Director verschillende rekentaken verdelen over de juiste core types. Zonder deze directeur zou een besturingssysteem denken dat alle kernen even snel zijn en dat taken over de verkeerde kernen zouden kunnen worden verdeeld.

Het bedrijf deelt verschillende 'optimalisatiestrategieën' voor ontwikkelaars van applicaties en games. Applicaties die op geen enkele manier zijn geoptimaliseerd voor Alder Lake kunnen nog steeds de twee kerntypes gebruiken dankzij de eerder genoemde Intel Thread Director, die probeert de workloads automatisch over de cores te verdelen. Dat zou 'in de meeste gevallen' moeten zorgen voor betere prestaties, maar Intel schrijft dat het in bepaalde gevallen kan voorkomen dat sommige taken op het verkeerde core-type draaien.

In een 'goed' scenario, waarin de ontwikkelaar 'minimale stappen' heeft genomen om hybride bewustzijn te creëren, zouden de primaire taken worden verdeeld over de P-cores. Niet-essentiële achtergrondtaken moeten gericht zijn op de E-cores.

In het 'beste' scenario zouden ontwikkelaars een taaksysteem maken met twee threadpools . Een primaire pool zou zich richten op het berekenen van zware taken die bedoeld zijn voor P-cores. De secundaire threadpool moet taken uitvoeren die "goed zijn voor E-cores". Intel noemt verschillende voorbeelden, zoals audiomixing , shader-compilatie , asset-streaming en decompressie . Ontwikkelaars kunnen ook primaire taken overdragen aan E-cores wanneer de prestatiekernen overbelast zijn en er capaciteit over is op de efficiënte kernen.

Het bedrijf bevestigt verder dat het samenwerkt met middleware- bedrijven om ondersteuning voor het Alder Lake-platform en zijn "hybride architectuur" toe te voegen aan engines zoals Unreal Engine en Unity. Dat zou in 'toekomstige releases' moeten gebeuren. Het bedrijf werkt ook samen met bedrijven als Denuvo om ervoor te zorgen dat bepaalde DRM-software de Alder Lake-architectuur kan herkennen.

Intel bevestigt opnieuw dat het Alder Lake-platform in het vierde kwartaal van dit jaar wereldwijd wordt geïntroduceerd, al noemt de chipmaker zelf nog geen concrete gegevens. Intel zal naar verwachting op 4 november de eerste Alder Lake-modellen uitbrengen, zo blijkt uit gelekte informatie van MSI . Het zou gaan om overklokbare K- en KF-processors voor desktops, waarbij de laatste modellen geen geïntegreerde GPU hebben. De eerste laptopchips en lager gerangschikte desktopmodellen worden later verwacht.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01