072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Intel zal de chipproductiedivisie gaan beheren als een aparte business unit

datum: 22-06-2023 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Intel kondigt een reorganisatie aan van zijn chipproductiedivisie. Hierdoor zal de productietak van het bedrijf als een soort aparte eenheid gaan opereren. Dit moet onder meer meer flexibiliteit bieden om chips te maken voor andere bedrijven.

Met de wijziging wordt de chipproductietak van Intel een eigen business unit met een winst- en verliesrekening, schrijft de chipmaker . Momenteel maakt het productiewerk nog steeds deel uit van de Intel-divisies die aan producten werken. Onder de nieuwe bedrijfsstructuur zullen de product- en productie-eenheden van Intel op afstand samenwerken. "De productteams en productieteams van Intel gaan samenwerken op een manier die vergelijkbaar is met hoe fabless-bedrijven samenwerken met externe gieterijen", zei de chipmaker.

De verhuizing moet het onder meer makkelijker maken om productiecapaciteit te reserveren en leveringsovereenkomsten te sluiten met externe bedrijven die hun chips door Intel willen laten maken. Het scheidt ook klantgegevens en intellectueel eigendom van derden van de eigen productteams van Intel. Bovendien zou deze scheiding van Intel's chipontwerp- en productieactiviteiten de kosten moeten drukken.

De teams die Intels eigen producten ontwerpen, zullen onder de nieuwe bedrijfsstructuur ook "de flexibiliteit hebben om samen te werken met andere externe chipfabrikanten". Intel zegt al twintig procent van zijn producten bij externe gieterijen te produceren. Zo worden de Arc-gpu's van het bedrijf gemaakt op het 6nm-proces van marktleider TSMC.

Intel zegt tegen 2030 de op een na grootste third-party gieterij te willen zijn. De chipmaker verwacht dat volgend jaar te bereiken met zijn nieuwe bedrijfsmodel, met productie-inkomsten van $20 miljard. Ter vergelijking: TSMC boekte vorig jaar een omzet van 75 miljard dollar en de gieterijdivisie van Samsung genereert momenteel een jaaromzet van ongeveer 20 miljard dollar. Tegelijkertijd geeft Intel geen duidelijk schema voor wanneer het zijn gieterijactiviteiten wil gaan opschalen.

CEO Pat Gelsinger maakte in 2021 al bekend dat Intel chips gaat produceren voor andere bedrijven . Het bedrijf doet dit als onderdeel van zijn IDM 2.0-strategie. Momenteel is het bedrijf een volledig geïntegreerde fabrikant van apparaten, of een idm. Dat is een bedrijf dat zijn eigen chips produceert. Met IDM 2.0 en de oprichting van Intel Foundry Services zou dat moeten veranderen. Naast eigen chips gaat de fabrikant ook chips voor anderen maken. Hiermee gaat het bedrijf, net als TSMC, deels functioneren als externe gieterij.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01