072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
Hulp nodig bij het samenstellen van jouw nieuwe pc?
Probeer eens ons vernieuwd advies op maat formulier
Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Italië beboet Apple en Amazon 200 miljoen euro voor beperken verkopers

datum: 23-11-2021 Categorie: Internet Bron: Tweakers

De Italiaanse Autoriteit voor Mededinging en Markten stelt vast dat Amazon en Apple onafhankelijke verkopers via Amazon hebben benadeeld. Slechts een beperkt aantal verkopers mocht Apple- en Beats-producten verkopen via Amazon, wat volgens de Italiaanse waakhond illegaal is.

De twee bedrijven hadden sinds oktober 2018 een overeenkomst die de verkoop van de Apple- en Beats-producten bij Amazon beperkt, schrijft de Italiaanse mededingings- en marktautoriteit . Alleen Amazon zelf "en bepaalde vooraf geselecteerde verkopers" mochten de artikelen via Amazon verkopen. Deze derden zijn 'op discriminerende wijze gekozen'.

Door verkoopbedrijven vooraf te selecteren, wilden Amazon en Apple een "kwantitatieve limiet" opleggen aan het aantal verkopers. Met andere woorden, de twee bedrijven wilden er volgens de waakhond voor zorgen dat er maar een beperkt aantal verkopers op Amazon was. Bij de selectie van bedrijven keken de twee onder meer naar de mate waarin ze in het buitenland konden leveren. Amazon en Apple wilden de verkoop van Apple-producten via Amazon.it in het buitenland zoveel mogelijk beperken.

Het op deze manier beperken van het aantal verkopers is in strijd met de Europese regelgeving en betekende ook dat kortingen op de producten beperkt werden. De handelsbeperkingen van de twee bedrijven tellen zwaar voor de toezichthouder, aangezien Amazon een groot deel van de Italiaanse verkoopmarkt controleert. Zeventig procent van alle consumentenelektronica wordt gekocht bij Amazon, waarvan 40 procent via onafhankelijke handelaren via het platform.

De Italiaanse waakhond AGCM noemt het dan ook cruciaal dat er op dit platform eerlijk wordt ingekocht. Amazon moet daarom een boete van 68,7 miljoen euro betalen; Apple krijgt een boete van 134,5 miljoen euro. Ook moeten de twee bedrijven hun beperkingen beëindigen. De Autorità Garante Della Concorrenza E Del Mercato werkte samen met Duitse en Spaanse regelgevers die zelf soortgelijke onderzoeken hebben gestart.

Amazon en Apple zijn het niet eens met de boete en gaan in beroep, zeggen ze onder meer tegen Reuters. Apple zegt met de overeenkomst te kunnen garanderen dat alleen echte Apple- en Beats-producten worden verkocht. Amazon zegt op zijn beurt dat consumenten dankzij de overeenkomst lagere prijzen kregen en minder lang op hun pakket moesten wachten.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01