072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
BLAAS JE TEGENSTANDERS VAN
HET VELD MET DE NIEUWE
RTX 4000 KAARTEN
Ontdek de videokaarten in één van onze builders
previous arrow
next arrow

Kabinet dient wetsvoorstel in om neprecensies door online verkopers te verbieden

datum: 14-10-2021Categorie: InternetBron: Tweakers

Het vertrekkende kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend dat ervoor zorgt dat online verkopers geen nepreviews meer schrijven of laten schrijven. Het wetsvoorstel volgt de Europese regelgeving die dit verbiedt.

Demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok publiceerde dit wetsvoorstel woensdagavond . Dat gaat nu naar de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel schrijft voor dat nepreviews van producten niet meer zijn toegestaan. Het is verkopers "verboden om valse recensies en aanbevelingen van consumenten te plaatsen of toe te staan". Hieronder vallen ook likes die op sociale media zijn gekocht. Ook is het verkopers niet toegestaan om alleen positieve reviews te tonen en negatieve reviews te verwijderen.

De regels zijn niet alleen van toepassing op reviews en reviews die de merchants schrijven of hebben geschreven, maar op alle reviews op een product. In het wetsvoorstel staat dat een verkoper "informatie moet verstrekken over of en hoe hij controleert of gepubliceerde consumentenrecensies afkomstig zijn van consumenten die het product daadwerkelijk hebben gekocht". Een verkoper moet dit op verzoek kunnen tonen. Als de verkoper die informatie niet kan verstrekken, "is het een oneerlijke handelspraktijk." Dit verbiedt praktisch dergelijke neprecensies.

Er zijn nog meer garanties in de wet. Als verkopers geen "redelijke en evenredige stappen" hebben genomen om te controleren of beoordelingen authentiek zijn, mogen ze niet adverteren met verklaringen dat het product door echte consumenten is gekocht.

Met de nieuwe regels wil het kabinet online kopers beter beschermen. Het doel van de wet is om tot een betere handhaving van consumentenregels te komen en om consumentenregels te optimaliseren voor digitale ontwikkelingen.

De minister volgt met het wetsvoorstel een Europees voorstel. De EU werkt al twee jaar aan dergelijke wetgeving. Er is nu een Europese richtlijn consumentenbescherming, die Blok nu definitief wil aannemen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01