072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

Kabinet voert strengere regels in voor bouw hyperscale datacenters

datum: 16-02-2022Categorie: InternetBron: Tweakers

Het kabinet stelt strengere regels op voor de bouw van hyperscale datacenters en ook worden de criteria voor vergunningverlening aan datacenters strenger. Dat schrijft minister de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Kamer.

De nieuwe regels gaan gelden voor datacenters met een oppervlakte van 10 hectare of meer en een elektriciteitsaansluiting van 70MW of meer, schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties . Het gaat daarbij specifiek om datacenters voor eigen gebruik of eigen diensten, zoals die van Google, Meta en Microsoft. De Jonge schrijft onder meer dat hij gaat onderzoeken of kan worden vastgesteld dat hyperscale datacenters alleen gebouwd kunnen worden nabij aanlandingspunten voor windenergie aan de kust, als daar ruimte voor is.

Het kabinet heeft negen maanden nodig om de aangescherpte regels uit te werken. In de tussentijd wordt in een voorbereidend besluit bepaald dat er in Nederland geen nieuwe hyperscale datacenters 'op ongewenste plekken' mogen komen. Het kabinet wil voorkomen dat 'door heel Nederland hyperscale datacenters worden gebouwd', want volgens De Jonge is 'onze ruimte schaars'.

De minister schrijft dat het voorbereidend besluit niet geldt voor de gemeenten Hollands Kroon en Het Hogeland, waar Microsoft en Google datacenters hebben gevestigd, en dat het besluit geen betrekking heeft op de komst van Meta's hyperscale datacenter in Zeewolde.

De strengere regels voor het in licentie geven van hyperscale datacenters waren al vastgelegd in het regeerakkoord. Daar kwam onder meer aan de orde dat de overheid strenger moet kunnen optreden bij het inschakelen van hyperscale datacenters en dat zij de landelijke regie wil aanscherpen. Eerder zei staatssecretaris van Economische Zaken Dilan Yeşilgöz-Zegerius ook al dat het kabinet een voorkeur heeft voor het plaatsen van hyperscales aan de randen van Nederland, waar een groot aanbod van duurzame energie is, ruimte minder schaars is en er voldoende capaciteit op de energie netwerk.

Overheidsbeleid op hyperscales is al geruime tijd bekritiseerd. Zo ligt er volgens sommigen te veel verantwoordelijkheid bij gemeenten en provincies bij het verlenen van vergunningen en wijzigen van bestemmingsplannen om de komst van grote datacenters mogelijk te maken. Ook kreeg de overheid veel kritiek omdat ze TenneT had gevraagd om Facebook-moederbedrijf Meta voorrang te geven op het elektriciteitsnet.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01