072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
GEEN OVERBODIGE APPS,
GEEN ONVERWACHTE UPDATES,
MET WINDOWS 10 LTSC BLIJF
JE ONGESTOORD GAMEN
Vanaf nu te kiezen in onze
configurator
previous arrow
next arrow

Kabinet wil oliemaatschappijen beter beschermen onder de noemer vitale infrastructuur

datum: 04-11-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Het demissionaire kabinet onderzoekt of Nederlandse oliemaatschappijen mogelijk als vitale infrastructuur kunnen worden aangemerkt. Als dat gebeurt, moeten de bedrijven mogelijk bepaalde digitale beveiligingsnormen volgen.

Dit zijn bedrijven die olie produceren, opslaan of transporteren. Deze vallen onder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie onderzoekt of het mogelijk is om bepaalde bedrijven in die branche aan te merken als zogenaamde 'aanbieder van essentiƫle diensten' of AED's, schrijven de vertrekkende ministers Stef Blok van Economische Zaken en Ferd Grapperhaus van Justitie & Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Vertegenwoordigers .

AED's zijn bedrijven die staan beschreven in de Wet beveiliging netwerk en informatiesystemen. Dit zijn bedrijven die bijvoorbeeld elektriciteit, internet, water en betaaldiensten leveren. De ministers zeggen te onderzoeken 'of en welke bedrijven' in de olie-industrie mogelijk als vitale infrastructuur kunnen worden aangemerkt. De ministers noemen geen specifieke bedrijven.

Als de bedrijven worden aangemerkt als AED, krijgen ze nieuwe wettelijk vastgelegde rechten en plichten. Ze moeten dan bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde beveiligingsnormen op zowel technisch als organisatorisch gebied en zijn verplicht om incidenten te melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum en de toezichthouder van de sector. Anderzijds kunnen de bedrijven bij het NCSC aanspraak maken op hulp bij beveiliging, en dat ze informatie kunnen inwinnen over actuele dreigingen voor hun sector en bedrijven.

De ministers wijzen er ook op dat de bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor hun beveiliging als ze niet als vitale infrastructuur worden aangemerkt. In dat geval kunnen zij voor hulp terecht bij het Digital Trust Center. Die startte eerder dit jaar een pilot waarin het ook niet-vitale bedrijven van beveiligingsadvies wil voorzien.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01