072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
NU TIJDELIJK
€79,00
  €99,00   AAN
ASSEMBLAGEKOSTEN
Actie loopt tot zondag 4 juni
VAKANTIEGELD-DEAL
previous arrow
next arrow

Klanten van KPN klagen dat ze dagen niet kunnen mailen door hack Internedservices

datum: 10-09-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

KPN is het slachtoffer geworden van een hack op servers van haar dienst Internedservices. Uit voorzorg heeft het bedrijf vorige week de mailboxen van klanten afgesloten. Klanten klagen dat ze al een week geen toegang hebben tot hun e-mail.

KPN hield vrijdag een informatiesessie om klanten te informeren over de status van Internedservices, nadat het donderdag al een informatiepagina online had gezet. De provider meldt onder meer dat inmiddels tweederde van de 280 klanten die problemen ondervonden, is geholpen. KPN-woordvoerder Gerd De Smyter meldt aan Tweakers dat het probleem in totaal 700 afgesloten mailboxen van die klanten trof.

Meerdere zakelijke klanten klagen nog steeds dat ze al een week niet bij hun e-mail kunnen en dat er voor hen geen duidelijkheid is wanneer dit wordt opgelost. Ook kreeg Tweakers van meerdere klanten meldingen binnen over de problemen bij Internedservices. Volgens De Smyter moet het resterende eenderde van de 280 klanten voor het einde van het weekend zijn overgeplaatst. Het probleem hierbij is dat KPN een aantal van hen nog niet heeft kunnen bereiken of zich heeft gemeld bij de aanbieder. De Smyter: "Ze kunnen ons bereiken via mailveiligheid@kpn.com of via 088-4803000."

Bij het overzetten van klanten vindt dan een migratie naar Office 365 plaats. Ook vraagt KPN getroffen klanten naar hun IP-adres om zo veilige toegang tot de mailboxen te kunnen bieden zodat klanten hun bestaande mail kunnen inzien.

Het probleem is vorige week ontdekt. Volgens de woordvoerder zijn er sporen gevonden die bevestigen dat er misbruik is gemaakt van de kwetsbaarheid, maar zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er gegevens zijn gestolen. KPN heeft de betreffende autoriteiten op de hoogte gesteld. KPN was de mailservice van Internedservices al aan het uitfaseren en migreren naar Microsoft 365 en Argeweb.

KPN meldde afgelopen vrijdag een technisch probleem te hebben geconstateerd op het Hosted Exchange Platform van Internedservices. Overdag zei KPN de problemen te onderzoeken, maar die bleken 'extreem complex' te zijn. Het bedrijf zei dat het de mogelijkheid onderzocht om het Exchange-platform te herstellen door back-ups te herstellen, maar dat dit "een complex en mogelijk langdurig herstelproces zou worden, waarvan de doorlooptijd en het resultaat onduidelijk is." Afgelopen zaterdag gaf KPN aan dat er 'aanvullende expertise' was ingeschakeld, zonder dat het bedrijf meldde dat het om een inbraak op de servers ging. Volgens De Smyter loopt het forensisch onderzoek nog.

KPN maakte donderdag aan klanten bekend dat het ging om een inbraak op een aantal servers van Internedservices door onbevoegden, die mogelijk misbruik hebben kunnen maken van een kwetsbaarheid in het systeem. KPN heeft klanten van wie de mailbox is afgesloten via e-mail geïnformeerd en gewaarschuwd om bestaande wachtwoorden te wijzigen en tweefactorauthenticatie toe te voegen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01