KPN gaat vanaf volgende maand XGS-PON inzetten in glasvezelnetwerk
datum: 01-09-2021Categorie: InternetBron: Tweakers
KPN gaat vanaf oktober XGS-PON inzetten in zijn glasvezelnetwerk. In theorie maakt dit symmetrische snelheden van 10Gbit/s mogelijk, al zegt KPN niet wanneer dergelijke snelheden, of in ieder geval snelheden boven de 1Gbit/s, daadwerkelijk beschikbaar komen.
KPN zegt dat door gebruik te maken van XGS-PON, of 10-Gigabit-geschikt passief optisch netwerk , 'binnenkort veel hogere snelheden mogelijk zijn dan met de huidige GPON-technologie.' Bij GPON, oftewel gigabit-capable passief optisch netwerk , zijn de maximale snelheden 2,5Gbit/s down en 1,25Gbit/s up, al biedt KPN momenteel geen snelheden hoger dan 1Gbit/s.
Sinds medio juli biedt het bedrijf 1 Gbit/s up en down aan tot 2,6 miljoen adressen, waar het voorheen 1 Gbit/s down en 500 Mbit/s up was. Eind dit jaar zou het aantal adressen waarop KPN 1Gbit/s symmetrisch kan aanbieden gegroeid zijn naar 3 miljoen.
KPN is eerder deze zomer gestart met veldproeven met XGS-PON in Scherpenzeel en Hengelo. Volgens de provider waren de ervaringen met deze tests positief en wordt XGS-PON dus de standaard voor zowel nieuw te bouwen glasvezelnetwerken als voor bestaande GPON-netwerken. Tweakers heeft KPN gevraagd in hoeverre XGS-PON vanaf volgende maand beschikbaar is voor haar glasvezelklanten.
Het lijkt niet waarschijnlijk dat klanten op korte termijn snelheden van 10Gbit/s kunnen afnemen. Ook zegt KPN dat XGS-PON het netwerk vooral voorbereidt op de toekomst en dat op termijn 'snelheden tot 10Gbit/s kunnen worden aangeboden'. Ook zegt het bedrijf dat deze technologie kan blijven groeien zodat snelheden van 25Gbit/s of hoger mogelijk worden.
Voor 2018 gebruikte KPN de point-to-point-architectuur, waarbij een aparte glasvezel vanaf de centrale naar elk individueel huis loopt. Daarna schakelde het over op de split-optical network-methode, of PON. Een enkele hoofdglasvezelkabel gaat van de centrale naar de wijk en de verdeling vindt alleen plaats in de wijk. Deze techniek is relatief goedkoper te installeren en te onderhouden dan de point-to-point-architectuur.
Bij PON wordt de bandbreedte verdeeld via tijdmultiplexing. Het splitsen van het signaal gebeurt passief. Het volledige signaal gaat door alle aderen naar elk huis, waarna het modem van de gebruiker via tijdmultiplexing het juiste signaal eruit moet vissen. De maximale 2,5 Gbit/s die mogelijk is met GPON moet vaak gedeeld worden met bijvoorbeeld 32 anderen. Doordat de splitsing passief plaatsvindt, kan een concurrerende aanbieder zijn eigen apparatuur niet meer in een buurtkast plaatsen. Bij een actief netwerk kan de aanbieder dit doen door een eigen aansluiting op de lokale centrale te maken en daar eigen apparatuur te installeren, waarna het laatste stukje glasvezel tot aan de woning wordt gehuurd van de eigenaar.
Nieuws overzicht