072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Nu met gratis Windows 11

MediaMarkt stopt met vingerafdrukken van medewerkers na kritiek van FNV

datum: 01-11-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

MediaMarkt stopt met het afnemen van vingerafdrukken van haar medewerkers. Dat meldt het bedrijf aan de Nederlandse media, na kritiek van vakbond FNV. Het bedrijf zegt bezig te zijn met een proces om vingerafdrukscans uit te faseren.

Vakbond FNV publiceerde maandag een bericht waarin kritiek werd geuit op de vingerafdrukscans bij MediaMarkt. De vakbond schrijft dat medewerkers hun vingerafdrukken moeten afgeven om hun werk te kunnen doen, omdat vingerafdrukscans nodig zijn om op bepaalde plekken in het bedrijf te komen.

Volgens de FNV zijn dergelijke beveiligingsmaatregelen niet nodig en gaat het om 'een verregaande inbreuk op de privacy' van medewerkers. Volgens de vakbond zijn er genoeg andere manieren om deuren op slot te doen die voldoende beveiliging bieden. De FNV schrijft verder dat MediaMarkt medewerkers niet duidelijk is over hoe de vingerafdrukken worden opgeslagen, wat ze met de gegevens doen en of deze worden gedeeld met andere partijen.

MediaMarkt laat in een reactie op het FNV-bericht aan RTL Nieuws en NU.nl weten dat het bedrijf stopt met het gebruik van vingerafdrukscanners voor zijn medewerkers. De winkelier zei dat vingerafdrukken alleen van specifieke werknemers werden verzameld om "kritieke veiligheidsrisico's te verminderen" en dat de gegevens niet voor andere doeleinden zouden worden gebruikt.

"In het verleden bleek dat het gebruik van andere beveiligingsmaatregelen toch risico's met zich meebrengt, zoals verlies van de toegangskaart en de mogelijkheid dat de toegangskaart aan een onbevoegd persoon wordt gegeven. MediaMarkt stopt echter met het gebruik van vingerafdrukken van medewerkers, ", aldus een woordvoerder. van het bedrijf aan de twee nieuwsmedia.

Vorig jaar heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een Nederlands bedrijf een boete van 725.000 euro opgelegd voor het verplicht gebruik van vingerafdrukscanners bij het in- en uitklokken. Vingerafdrukken en andere biometrische gegevens zijn onder de AVG 'bijzondere persoonsgegevens' en mogen daarom niet zomaar door werkgevers worden verzameld. Ook gelden er strengere eisen voor de opslag van dergelijke gegevens. Daarnaast moeten mensen expliciet toestemming kunnen geven voor de doorgifte van deze biometrische gegevens.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01