072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

Microsoft, Facebook, Google en Netflix werken samen aan eBPF Foundation

datum: 13-08-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Vier grote techgiganten kondigen hun samenwerking aan op de eBPF Foundation. Met de samenwerking hopen Microsoft, Facebook, Google en Netflix eBPF sneller te verbeteren. De eBPF Foundation wordt onderdeel van de Linux Foundation.

De aankondiging komt net voor de eBPF-top, die op 18 en 19 augustus zal plaatsvinden. EBPF werkte in de Linux-kernel, maar kondigde in mei al aan dat Microsoft een open source-project zou starten om eBPF werkend te krijgen in Windows 10 en Windows Server 2016 en later. Nu zijn ook Google, Facebook en Netflix geïnteresseerd om de tool verder te ontwikkelen.

EBPF staat voor extended Berkeley Packet Filter. Het was oorspronkelijk bedoeld voor het analyseren van netwerkverkeer door pakketonderschepping op laag niveau. Er is nu veel meer mogelijk met eBPF via virtuele machines, zowel op kernelniveau als in de gebruikersruimte.

Hiermee kunnen gebruikers onder andere sandbox-programma's in de kernel van een besturingssysteem uitvoeren. Het wordt dus gebruikt om zo'n kernel veilig en efficiënt uit te breiden, zonder de kernelbroncode te wijzigen of kernelmodules te laden. "EBPF stelt ontwikkelaars in staat om programma's veilig en efficiënt in te sluiten in alle software, inclusief de kernel van het besturingssysteem", schrijft de Linux Foundation in haar aankondiging.

De technologiebedrijven die deel uitmaken van de eBPF Foundation gebruiken het pakketfilter al. Facebook gebruikt de tool bijvoorbeeld als load balancer in zijn datacenters. "EBPF is een revolutionaire technologie waarmee we een besturingssysteem in realtime kunnen wijzigen zonder risicovolle of dure wijzigingen aan de kernelcode", schrijft Alexei Starovoitov, een kernelontwikkelaar bij Facebook. Google gebruikt op zijn beurt Cilium om op eBPG gebaseerde netwerken en beveiliging te bieden op zijn Kubernetes-aanbod met GKE en Anthos.

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01