072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
GEEN OVERBODIGE APPS,
GEEN ONVERWACHTE UPDATES,
MET WINDOWS 10 LTSC BLIJF
JE ONGESTOORD GAMEN
Vanaf nu te kiezen in onze
configurator
previous arrow
next arrow

Milieueffecten bouw datacenter Zeewolde: minder stikstofneerslag dan verwacht

datum: 12-10-2021Categorie: InternetBron: Tweakers

De milieueffecten van het aanstaande te bouwen datacenter in Zeewolde zijn nu volledig in beeld, schrijft de commissie die de milieueffectrapportage van de bouw onderzocht. Opvallend is dat er tot 98 procent minder stikstof op de Veluwe terechtkomt dan verwacht.

De ontwikkelaars van het aankomende hyperscale datacenter in Zeewolde hebben de milieueffecten voldoende in kaart gebracht en kunnen starten met de bouw zodra gemeente en provincie de bouwvergunning verlenen. Dat is de conclusie van de Milieueffectrapportagecommissie. In augustus stelde de commissie vast dat de rapportage onvoldoende was. De stikstofuitstoot van het bouwverkeer, waarbij de in de regen opgeloste stikstof naar het nabijgelegen natuurgebied De Veluwe komt, was destijds naar verluidt onbekend.

In de aanvullende rapportage heeft ontwikkelaar Polder Netwerken de effecten in de bouwfase beter onderzocht. Er is een alternatief gevonden waarbij 98 procent minder stikstof op de Veluwe terechtkomt dan eerder werd gedacht. "Een schoolvoorbeeld voor andere projecten in Nederland", stelt de commissie . In de bouwfase van het project zijn uitgebreide stikstofberekeningen gemaakt.

De bouw van het 166 hectare grote datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld bij Zeewolde werd in april door de gemeente uitgesteld, omdat de impact op de natuur onvoldoende in kaart was gebracht. Ontwikkelaar Polder Networks, die de hyperscale bouwt voor een 'nog onbekende Amerikaanse datagigant' , heeft de milieueffectrapportage aangepast en een aantal belangrijke componenten toegevoegd. Het was echter nog onvoldoende voor de commissie. De Commissie MER is bij wet ingesteld om onafhankelijk onderzoek te doen naar de inhoud van milieueffectrapportages voor grote bouwprojecten. De gemeente en provincie zijn eindverantwoordelijk voor de bouwvergunning; ze laten zich adviseren door de commissie.

Het nieuwe rapport gaat dieper in op de stikstofemissies van de bouw. Die bouw duurt volgens het advies acht jaar en op een drukke dag zullen er meer dan 1.700 voertuigen op de weg zijn. Dat zou betekenen dat er veel stikstof in het nabijgelegen natuurgebied De Veluwe terechtkomt. Het rijden van een alternatieve route vermindert de stikstofneerslag op de Veluwe met 98 procent. Volgens de commissie is er goed nagedacht over het vervoersalternatief, zodat er minder stikstof wordt afgezet op 'een van de meest stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden van Nederland' en complimenteert daarmee de ontwikkelaar.

Wel doet de commissie een aantal kleine aanbevelingen over het monitoren van de effecten van hoogspanningsmasten en -lijnen boven het terrein, omdat deze effecten kunnen hebben op vogels en vleermuizen. En de commissie wijst erop dat plannen om zonnepanelen in open zones net buiten de terreingrenzen te plaatsen in plaats van bijvoorbeeld op het dak van het datacenter 'negatieve landschappelijke effecten' zullen hebben. Geen van deze aanbevelingen weegt echter zwaar op de commissie.

Als de provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde het advies van de commissie overnemen, is te verwachten dat op korte termijn een bouwvergunning wordt verleend en kan worden gestart met de bouw van het datacenter en bedrijventerrein.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01