072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

Modders ontgrendelen Google Chromecast-bootloader met Google TV

datum: 01-08-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

Een aantal modders heeft met succes de bootloader van een Google Chromecast ontgrendeld met Google TV. Hierdoor kunnen gebruikers bijvoorbeeld andere besturingssystemen op de mediaspeler installeren, zoals LineageOS en Ubuntu 20.10.

Google biedt zelf niet de mogelijkheid om de bootloader van zijn Chromecast te ontgrendelen met Google TV, in tegenstelling tot zijn Pixel-smartphones. Als gevolg hiervan moesten de ontwikkelaars een aantal exploits gebruiken, met name een eerdere bootROM-bug in de Amlogic soc van het apparaat, die in oktober werd ontdekt door beveiligingsonderzoeker Frederic Basse. Die exploits maakten het mogelijk om een niet-ondertekende code op de mediaspeler te draaien, schrijft ook XDA-Developers.

De mediaspeler moet vóór december 2020 zijn geproduceerd en moet vóór februari een Google TV-firmwareversie hebben. Dit komt omdat Google het bootROM-probleem heeft opgelost in nieuwere hardwarerevisies. Google implementeerde softwarebeperkingen in de software-update van februari 2021.

De ontwikkelaars hebben hun bevindingen gepubliceerd in een repository op GitHub . Gebruikers met een kwetsbaar Chromecast-model kunnen de bootloader daar ontgrendelen door op de knop op het Chromecast-apparaat te drukken terwijl ze een USB-C naar A-kabel aansluiten en de benodigde scripts vanaf een pc uitvoeren. Daarvoor hebben gebruikers een 64-bit Linux-installatie nodig. De procedure zal hoogstwaarschijnlijk de garantie van het apparaat ongeldig maken, hoewel de ontwikkelaars melden dat gebruikers de originele bootloader kunnen terugflitsen.

Een van de betrokkenen, beveiligingsonderzoeker Nolen Johnson, meldt dat LineageOS builds "binnenkort" beschikbaar zullen zijn voor de Chromecast met Google TV, schrijft XDA-Developers. Johnson wordt op de LineageOS-wiki vermeld als een vertrouwde recensent en manager voor ontwikkelaarsrelaties . Frederic Basse, die de eerste bootROM-exploit ontdekte, slaagde erin om eerder dit jaar Ubuntu 20.10 op een Chromecast met Google TV te installeren.

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01