072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
Hulp nodig bij het samenstellen van jouw nieuwe pc?
Probeer eens ons vernieuwd advies op maat formulier
Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Modders ontgrendelen Google Chromecast-bootloader met Google TV

datum: 01-08-2021 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Een aantal modders heeft met succes de bootloader van een Google Chromecast ontgrendeld met Google TV. Hierdoor kunnen gebruikers bijvoorbeeld andere besturingssystemen op de mediaspeler installeren, zoals LineageOS en Ubuntu 20.10.

Google biedt zelf niet de mogelijkheid om de bootloader van zijn Chromecast te ontgrendelen met Google TV, in tegenstelling tot zijn Pixel-smartphones. Als gevolg hiervan moesten de ontwikkelaars een aantal exploits gebruiken, met name een eerdere bootROM-bug in de Amlogic soc van het apparaat, die in oktober werd ontdekt door beveiligingsonderzoeker Frederic Basse. Die exploits maakten het mogelijk om een niet-ondertekende code op de mediaspeler te draaien, schrijft ook XDA-Developers.

De mediaspeler moet vóór december 2020 zijn geproduceerd en moet vóór februari een Google TV-firmwareversie hebben. Dit komt omdat Google het bootROM-probleem heeft opgelost in nieuwere hardwarerevisies. Google implementeerde softwarebeperkingen in de software-update van februari 2021.

De ontwikkelaars hebben hun bevindingen gepubliceerd in een repository op GitHub . Gebruikers met een kwetsbaar Chromecast-model kunnen de bootloader daar ontgrendelen door op de knop op het Chromecast-apparaat te drukken terwijl ze een USB-C naar A-kabel aansluiten en de benodigde scripts vanaf een pc uitvoeren. Daarvoor hebben gebruikers een 64-bit Linux-installatie nodig. De procedure zal hoogstwaarschijnlijk de garantie van het apparaat ongeldig maken, hoewel de ontwikkelaars melden dat gebruikers de originele bootloader kunnen terugflitsen.

Een van de betrokkenen, beveiligingsonderzoeker Nolen Johnson, meldt dat LineageOS builds "binnenkort" beschikbaar zullen zijn voor de Chromecast met Google TV, schrijft XDA-Developers. Johnson wordt op de LineageOS-wiki vermeld als een vertrouwde recensent en manager voor ontwikkelaarsrelaties . Frederic Basse, die de eerste bootROM-exploit ontdekte, slaagde erin om eerder dit jaar Ubuntu 20.10 op een Chromecast met Google TV te installeren.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01