Moederbordfabrikanten schakelen nu standaard Windows 11-vereiste TPM 2.0 in
datum: 12-08-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers
Diverse fabrikanten schakelen TPM 2.0 standaard in op moederborden die voortaan van de band rollen. Hiermee spelen ze in op de eisen van deze feature van Windows 11. Tegen de tijd dat het nieuwe besturingssysteem uitkomt, zijn handmatige aanpassingen aan het bios niet meer nodig.
ASUS is de meest energieke tot nu toe geweest met het standaard inschakelen van de 2.0-versie van Trusted Platform Modules. Op een speciale pagina maakt de fabrikant bekend bios-updates beschikbaar te maken voor vrijwel al zijn moederborden sinds de 300-serie chipsets van zowel AMD als Intel. Oudere Intel-moederborden zijn in theorie compatibel met de huidige testversies van Windows 11, maar of dat in de releaseversie zo zal blijven, hangt af van of Microsoft zijn CPU-ondersteuningslijst verder zal aanpassen .
ASRock heeft ook updates beschikbaar gesteld waarin TPM 2.0 standaard actief is, voor zowel AMD als Intel boards . Gigabyte en MSI melden hier voorlopig niets over op hun websites. Tweakers heeft bij beide fabrikanten vragen over hun plannen.
AMD en Intel integreren TPM 2.0-ondersteuning al vier en zes jaar in de firmware van hun processors, maar tot nu toe was deze functie bijna altijd standaard uitgeschakeld op afzonderlijk verkochte moederborden. Microsoft probeerde TPM verplicht te stellen in eerdere Windows-releases, maar kwam daarop terug. Ondanks de nodige onduidelijkheid toen Microsoft de systeemeisen van Windows 11 aankondigde, lijkt de softwaremaker zich daar dit keer aan te houden.
TPM 2.0 is een ISO-standaard voor een beveiligd gebied binnen een processor, waar bijvoorbeeld privésleutels en virtuele smartcards kunnen worden opgeslagen. Zowel AMD als Intel bieden een firmware-implementatie van deze standaard. Enkele voorbeelden van praktische toepassingen voor TPM 2.0 zijn schijfversleuteling, biometrische authenticatie en het beveiligen van de opstartconfiguratie. Vorig jaar schreef Tweakers een achtergrondartikel over dergelijke vertrouwde uitvoeringsomgevingen.
Overigens ligt het niet voor de hand dat het ontbreken van TPM 2.0-ondersteuning ervoor zorgt dat je Windows 11 helemaal niet kunt installeren. Zo kun je bijvoorbeeld ook handmatig de nieuwste versie van Windows 10 installeren op een pc die officieel niet aan de systeemeisen voldoet. Alleen de automatische upgrade via Windows Update wordt niet aangeboden en pc-fabrikanten mogen geen nieuwe Windows 11 pc's meer verkopen die niet aan de eisen voldoen.
Nieuws overzicht