072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

NorthC Datacenters zet groene waterstof in voor noodstroom in Groningen

datum: 14-02-2022Categorie: InternetBron: Tweakers

Het regionale datacenterbedrijf NorthC Datacenters heeft op een locatie van het bedrijf in Groningen een noodstroomvoorziening op groene waterstof ingezet. De waterstofcelmodule vervangt de dieselgenerator die het datacenter van noodstroom voorziet.

Volgens het bedrijf is dit de eerste keer dat een datacenter in Europa waterstof gebruikt voor de noodstroomvoorziening. De locatie claimt ook het eerste Europese datacenter te zijn dat een volledig CO 2 -neutrale energievoorziening toepast. De groene waterstofcelmodule van 500 kW moet jaarlijks tienduizenden liters diesel besparen, zegt NorthC. Als de technologie werkt zoals het bedrijf hoopt, moet het uiteindelijk de dieselgeneratoren in de andere datacenters van het bedrijf vervangen. Voor bestaande dieselgeneratoren onderzoekt NorthC of het mogelijk en rendabel is om deze geschikt te maken voor waterstof.

De waterstofcellen die in het datacenter in Groningen worden gebruikt, zijn volgens NorthC aanzienlijk duurder dan traditionele dieselgeneratoren. Het bedrijf daarentegen verwacht dat de kosten uiteindelijk zullen dalen door de groei van de waterstofsector. Daarnaast worden dieselgeneratoren door stijgende brandstofprijzen snel duurder. De waterstofcellen die in Groningen worden gebruikt, hebben een levensduur van 20 jaar. Voor de cellen gebruikt NorthC groene waterstof, opgewekt met wind- en zonne-energie. De waterstofcellen worden in juni in gebruik genomen.

Naast Groningen heeft NorthC datacenters in de regio Amsterdam, regio Rotterdam-Den Haag, Eindhoven, Almere en Nieuwegein. Het heeft ook drie datacenters in Duitsland. NorthC wil in 2030 volledig CO 2 -neutraal zijn. De stroomvoorziening komt al uit groene bronnen en levert restwarmte aan onder meer de High Tech Campus in Eindhoven, Aalsmeer en Rotterdam Schiebroek.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01