072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide

STEL JOUW NIEUWE PC
SAMEN MET DE NIEUWSTE
AMD 7000 SERIES

previous arrow
next arrow

Oekraïne: we hebben bewijs dat Rusland verantwoordelijk is voor cyberaanvallen

datum: 17-01-2022Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Het Oekraïense ministerie van Digitale Ontwikkeling zei zondag dat het bewijs heeft dat Rusland achter de recente hackeraanval zit. Die aanval legde verschillende sites van de Oekraïense regering stil. Rusland ontkent nog steeds elke betrokkenheid.

Verschillende media zoals The Guardian berichten zondag over een korte verklaring van het Oekraïense ministerie. Het zegt dat "al het bewijsmateriaal naar Rusland wijst" als het land achter de recente cyberaanval. Oekraïne zegt dat 'Moskou een hybride oorlog blijft voeren'.

Op basis van de eerste bevindingen zegt Oekraïne dat een hackergroep die bekend staat als UNC1151 uit Wit-Rusland achter de operatie zou kunnen zitten. Dit zou een nauwe Russische bondgenoot zijn. Eerder hintte het land op betrokkenheid van Rusland; de Oekraïense regering wees op het feit dat er een "lange geschiedenis van Russische cyberaanvallen op Oekraïne" is.

Volgens Oekraïne was de aanslag niet alleen bedoeld om de samenleving te intimideren, maar ook om de situatie in Oekraïne te destabiliseren, onder meer door het vertrouwen van de inwoners in hun regering te ondermijnen. De aanslag vond vrijdag plaats. Verschillende Oekraïense overheidswebsites werden aangevallen door hackers.

Op de getroffen websites werd ook een dreigend bericht geplaatst, waarin onder meer Oekraïners werd verteld dat alle informatie over hen publiekelijk bekend is geworden en dat alle persoonlijke gegevens zijn geüpload naar een gemeenschappelijk netwerk. Inmiddels heeft het digitale ministerie de Oekraïners laten weten dat er geen reden tot paniek is en dat hun persoonlijke gegevens worden beschermd.

Het Microsoft Threat Intelligence Center heeft nu bewijs gevonden van een "destructieve malware-operatie" gericht op meerdere organisaties in Oekraïne. Donderdag verscheen voor het eerst malware in getroffen systemen. Volgens het centrum bestaat de kans dat de impact groter wordt en dat niet alleen systemen van verschillende overheden, non-profitorganisaties en informatietechnologie-organisaties in Oekraïne worden of worden aangetast.

Microsoft zegt dat het onderzoek nog loopt en dat er geen verband is gevonden tussen de waargenomen hackeractiviteiten en bekende groepen. Volgens Microsoft is het malware die is ontworpen om op ransomware te lijken, maar waarvan wordt gezegd dat deze een gijzelingselement mist; de bedoeling is om doelsystemen uit te schakelen in plaats van er geld mee te verdienen.

Rusland heeft de aantijgingen eerder ontkend en een woordvoerder herhaalde dit tegen CNN. Een woordvoerder zei dat zijn land er niets mee te maken heeft en dat Oekraïne Rusland verantwoordelijk houdt voor alles, "zelfs het slechte weer in hun land".

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01