072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

Olieopslagdepots in Terneuzen en Gent lopen vertraging op na cyberaanval

datum: 03-02-2022Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Olieopslagbedrijf Evos heeft na een cyberaanval problemen met het laden en lossen van olie in zijn terminals in de havens van Gent en Terneuzen. Het is niet bekend of deze aanval verband houdt met de Black Cat-aanval die Duitse oliemaatschappijen trof.

Een Evos-woordvoerder vertelt aan Tweakers dat er een 'storing' is in de IT-systemen, waardoor er vertraging ontstaat bij het laden en lossen van olie in Terneuzen, Gent en Malta. De olieopslagfaciliteiten worden nog steeds gebruikt en ook dat kan veilig, zegt het bedrijf. Volgens NU.nl ontkent Evos een recent artikel van Argus , waarin staat dat ook Evos-olieterminals in Amsterdam zijn getroffen. Ook de haven van Amsterdam ontkent tegenover NU.nl dat Amsterdamse olieterminals zijn getroffen door een cyberaanval.

Maandag maakten de oliemaatschappijen Mabanaft en de Duitse tak van Oiltanking bekend ook getroffen te zijn door een cyberaanval. Oiltanking zei door de aanval beperkte opslagcapaciteit te hebben en Mabanaft zei dat het minder olie aan Duitsland kon leveren. Beide bedrijven verklaarden 'force majeure', waarmee ze klanten informeren dat ze zich in een situatie van overmacht bevinden en dat ze contractuele verplichtingen mogelijk niet kunnen nakomen. De twee bedrijven maken deel uit van het moederbedrijf Marquard & Bahls.

Handelsblatt schrijft op basis van een intern rapport van het Duitse federale cybersecuritycentrum BSI dat de twee Duitse bedrijven zijn getroffen door de Black Cat ransomware. Dit is ransomware die door criminelen kan worden gehuurd als ransomware as a service . Het is niet bekend wie er achter de aanslag zit. Volgens BSI zijn de criminelen via een zero day de systemen van de oliemaatschappijen binnengedrongen. Het is niet duidelijk hoeveel losgeld is geëist.

Als gevolg van de aanval kan Oiltanking maar in beperkte mate olie leveren aan onder meer Shell en kleinere bedrijven, omdat geautomatiseerde processen nu handmatig moeten gebeuren. Volgens BSI kan deze noodsituatie slechts voor 'korte termijn' worden gehandhaafd. Als de problemen bij Oiltanking niet snel worden opgelost, kunnen er 'merkbare knelpunten' ontstaan in de brandstofvoorziening in onder meer Duitsland. Shell en het Duitse tankstationbedrijf Aral zeggen volgens Reuters alternatieve bevoorradingsroutes te nemen om ervoor te zorgen dat de tankstations nog over voldoende brandstof beschikken.

Niet alleen oliemaatschappijen zijn deze week getroffen door een cyberaanval. Dinsdag bleek ook terminaloperator SEA-invest te zijn aangevallen, waardoor volgens ingewijden sinds vrijdag de werkzaamheden zouden hebben stilgestaan. SEA-invest is bijvoorbeeld actief in Belgische havens en levert levensmiddelen aan Colruyt-supermarkten.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01