072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Nu je game PC samenstellen

Olympiërs mogen geen telefoons meenemen naar China uit angst voor spionage

datum: 11-01-2022Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Nederlanders die naar China reizen voor de Olympische Spelen krijgen 'dringend advies' om hun laptop en telefoon niet mee te nemen. Dat zeggen betrokkenen tegen de Volkskrant. De sportorganisatie NOC*NSF zou bang zijn voor surveillance vanuit China.

De medewerkers die naar China gaan, krijgen 'schone' apparatuur, schrijft de Volkskrant . NOC*NSF neemt dit besluit na gesprekken met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de inlichtingendienst AIVD. Aangezien de overheid in het land bijna alle gebruikersactiviteiten kan volgen, kan China mogelijk trainingsschema's, contacten en oude berichten zien. De sporters kunnen nog wel gebruik maken van applicaties als WhatsApp, die in China normaal geblokkeerd zijn, maar er is ook angst dat de overheid mee kan kijken.

De sportorganisatie laat aan de krant weten dat er 'verschillende maatregelen' worden genomen, maar wil niet zeggen welke dat zijn voor de veiligheid van de sporters. Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat de sportorganisatie nog nooit zulke ingrijpende maatregelen heeft genomen, schrijft de Volkskrant.

De Volkskrant meldt dat tijdens de Olympische Spelen van 2008, die ook in China werden gehouden, afluisterapparatuur is geïnstalleerd in de hotelkamers van sporters, hun familieleden en journalisten. Dat is wellicht een van de redenen waarom NOC*NSF deze maatregelen nu neemt. Volgens de krant hebben Nederlandse functionarissen en diplomaten die in China zijn geweest, bij terugkeer jarenlang hun telefoon moeten vernietigen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01