072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

Onbekend bedrijf wil hyperscale datacenter bouwen in Appingedam

datum: 01-09-2021Categorie: InternetBron: Tweakers

Er zijn plannen voor een nieuw, groot datacenter nabij Appingedam, tussen het Eemskanaal en de N33. Het datacenter bestaat uit twee gebouwen met een totale oppervlakte van 20 hectare. Volgens RTV Noord is het datacenter mogelijk eigendom van Google, Facebook of Apple.

Het nieuwe datacenter komt op bedrijventerrein Fivelpoort, zo maakt de gemeente bekend. De gemeente gaat participeren in het bestemmingsplan voor een datacenter op een terrein van 30 hectare bij Appingedam. Burgers kunnen tot 30 september bezwaar maken. Op het bedrijventerrein zijn nu een handvol bedrijven gevestigd. Zij kunnen de restwarmte van het datacenter gebruiken, zegt wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta. Ook op het dak van het datacenter komen zonnepanelen.

De site wordt ontwikkeld door projectontwikkelaar DPN Realizes en Groningen Seaports is als beheerder betrokken. Dat is ook de beheerder van de Eemshaven, waar Google het grootste deel van zijn Nederlandse datacenters heeft. Fivelpoort ligt op een kleine 20 kilometer afstand van de Eemshaven.

Volgens noordelijke media, waaronder RTV Noord en Dagblad van het Noorden , is het mogelijk dat het een datacenter is van een van de 'big five', zoals ze het noemen. Dit omvat Microsoft, Google, Apple, Amazon en Facebook. De projectontwikkelaar wil hier niets over kwijt en de media geven geen enkele reden voor deze aanname.

Google heeft begin dit jaar de ontwikkeling van drie datacenters bij het Noord-Hollandse dorp Middenmeer stopgezet en daarna aangegeven niet meer van plan te zijn nieuwe datacenters in Nederland te bouwen. Google heeft deze week een miljard euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe datacenters in Duitsland. Microsoft heeft onlangs een vergunning gekregen om een tweede datacenter te bouwen in Middenmeer. Facebook wordt naar verwachting de onbekende datagigant achter een datacenter in Zeewolde en Amazon heeft in 2018 afgezien van de ontwikkeling van een datacenter in Nederland . Plannen om een datacenter in Nederland op te zetten had Apple nog niet.

Een aantal grote stukken bouwland en twee boerderijen zullen moeten wijken voor de bouw van het datacenter, is te lezen in de Ruimtelijke Effectenanalyse . De N33 krijgt mogelijk een nieuwe route om ruimte te maken voor het datacenter tussen Tjuchem en Appingedam. Op het terrein van 30 hectare komen twee datacenters van elk circa 54.000 m² en een kantoorgebouw van 2000 m². Inclusief hekwerk is het gehele terrein 178.000 m². Het is niet de bedoeling de gebouwen als blokken in het landschap te plaatsen, maar ze te laten opgaan in de omgeving.

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01