072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Nu met gratis Windows 11

Ontwikkelaars krijgen Asahi Linux 'bruikbaar' op M1 Mac zonder GPU-versnelling

datum: 07-10-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

De ontwikkelaars van Asahi Linux noemen de software "bruikbaar" voor basisgebruik op een Mac-systeem met M1-soc, hoewel GPU-versnelling nog niet werkt. De ontwikkelaars hebben onder andere in september de nodige drivers voorbereid.

De ontwikkelaars die zich hebben gericht op het werkend krijgen van Linux op Mac-computers met de M1 soc, melden dat hun implementatie nog steeds wat ruwe randen en veel ontbrekende stuurprogramma's heeft, maar Asahi Linux is werkbaar als een standaard desktopsysteem. Volgens Hector Martin 'marcan' van het team verloopt de softwareweergave van de desktopomgeving op een M1 dankzij de rekenkracht van die soc zelfs zonder GPU-versnelling soepeler dan op een ARM64-soc van Rockchip met hardwareversnelling.

Het project om Linux aan de slag te krijgen op de M1 begon in maart . Dankzij het gesloten karakter van Apple's soc is de poort niet gemakkelijk. In de voortgangsupdate van september melden de ontwikkelaars dat de PCIe-bindingen, het PCIe-stuurprogramma en het USB-C Power Delivery-stuurprogramma zijn samengevoegd voor Linux 5.16. Ze hebben goede hoop dat de stuurprogramma's ook zullen werken met toekomstige Apple-socs, omdat het bedrijf de hardware-interfaces compatibel zou houden.

Er is nog geen officieel installatieprogramma. Het team wil het alleen vrijgeven als de kernel stabieler is. Tot die tijd is er een alfa-installatieprogramma dat geïnteresseerde ontwikkelaars op verzoek als OS-partitie kunnen uitproberen. De ontwikkelaars willen zich snel concentreren op de GPU-kernelinterface. Hoe lang die werkzaamheden duren, is niet bekend. Uiteindelijk hoopt Martin dat zijn project een Asahi Linux-distro zal maken met het Arch Linux ARM-installatiepakket voor eindgebruikers.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01