072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
NU TIJDELIJK
€79,00
  €99,00   AAN
ASSEMBLAGEKOSTEN
Actie loopt tot zondag 4 juni
VAKANTIEGELD-DEAL
previous arrow
next arrow

Ontwikkelaars krijgen Linux met Gnome shell bare metal draaiend op Apple M1 soc

datum: 23-08-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

Ontwikkelaars zijn erin geslaagd Linux met de Gnome-shell aan de praat te krijgen op een Apple Mac-computer met M1-soc. Gebruikers kunnen Linux met een GUI gebruiken op systemen met deze chip, al werkt GPU-versnelling nog niet.

Een van de ontwikkelaars is Alyssa Rosenzweig van Asahi Linux , een project dat probeert Linux goed te laten werken op de M1-chip van Apple. Ze schrijft op Twitter dat ze erin is geslaagd Debian 11 met de Gnome-shell op een Apple-computer met een M1-processor te zetten. Ze noemt het 'niet geweldig, maar nuttig'. "Als het zo snel gaat en de meeste stuurprogramma's ontbreken, zal Asahi Linux als een droom op deze machines draaien als alles klaar is", zei Rosenzweig.

De ontwikkelaar vermeldt ook dat het geheel op een 'near-mainline kernel' draait. Naast de hoofdlijn Linux-kernel hebben de ontwikkelaars een aantal eigen patches gemaakt om de Gnome-desktopomgeving op de M1-soc uit te voeren, waardoor het team de weergave-uitvoer, USB en Ethernet werkt.

De ontwikkelaars hebben onder meer patches voor de pincontroller en PCIe geïmplementeerd. Alyssa Rosenzweig werkte zelf aan haar eigen display driver, waar momenteel nog aan wordt gewerkt. Het systeem kan gebruik maken van door Linux toegewezen framebuffers en bit-banging verborgen registers met het huidige beeldschermstuurprogramma, wat dubbele buffering mogelijk maakt en tearing voorkomt. Op termijn zou de bestuurder moeten gaan werken met de display-coprocessor van de M1 soc, die onder meer 4k-uitvoer mogelijk zou maken.

De Gnome-desktopomgeving werkend krijgen is de meest recente ontwikkeling van het Asahi Linux-project, hoewel de ontwikkelaars al enige tijd aan Linux voor de M1-soc werken. Het Asahi Linux-team is er eerder in geslaagd om Debian op een Mac Mini met deze chip te draaien, ook al had het destijds geen grafische desktopomgeving zoals Gnome. Virtualisatiebedrijf Corellium deelde in januari ook een 'very early beta' van Linux voor deze soc.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01