072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Ontwikkelaars omzeilen vbios-beperkingen van Nvidia GPU's met nieuwe flash-tools

datum: 21-08-2023 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Verschillende software-engineers hebben een manier gevonden om Nvidia's GPU bios-beperkingen te omzeilen. In veel gevallen stelt dit gebruikers in staat om gewijzigde vbios-versies op hun videokaart te flashen. Nvidia GPU's hebben sinds de GTX 900-serie een beveiligingsprocessor die dit voorkomt.

Twee verschillende ontwikkelaars, Veii en Kefinator, hebben nieuwe tools gemaakt waarmee gebruikers het bios van hun Nvidia GPU kunnen flashen. Dat schrijft TechPowerUp maandag . Met de tools is het mogelijk om 'bijna alle' vbios-versies te flashen op vrijwel alle Nvidia GeForce-videokaarten. Dit omzeilt de beveiligingsfuncties van Nvidia's Falcon-beveiligingsprocessor.

De tool maakt het onder meer mogelijk om de bios van een gpu met fabrieksoverklok te flashen op een goedkopere variant van die gpu met lagere kloksnelheden. Voor Nvidia's Turing GPU's in de RTX 20-serie en oudere chips kan de handtekeningcontrole zelfs volledig worden omzeild. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de stroomgrenzen te verhogen. Zonder handtekeningcontrole is het ook mogelijk om aangepaste bios-versies te maken met verschillende spanningen, ventilatorkrommen en thermische limieten.

Voor nieuwere videokaarten in de RTX 30- en 40-serie zijn er beperktere crossflash-opties. Gebruikers kunnen andere vbios-versies naar hun gpu flashen, maar kunnen de bios niet zelf handmatig aanpassen. Zo kunnen gebruikers op een GeForce RTX 4090 de vroegere standaardspanning van 1,10V herstellen. Bij nieuwere RTX 4090-modellen is de spanning beperkt tot 1,07V.

De tools Veii en Kefinator, respectievelijk OMGVflash en NVflashk , zijn gratis beschikbaar. Het flashen van een vbios is echter niet zonder risico en maakt de garantie van de videokaart ongeldig; het is dan ook vooral bedoeld voor power users. Het wordt aanbevolen om vooraf een back-up te maken van de bestaande vbio's. Beide tools hebben een optie om de standaard vbios op te slaan; GPU-Z kan dat ook.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01