072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
Hulp nodig bij het samenstellen van jouw nieuwe pc?
Probeer eens ons vernieuwd advies op maat formulier
Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Oostenrijkse rechtbank vraagt EU-hof of Facebook AVG 'ondermijnt' met gebruikersgegevens

datum: 20-07-2021Categorie: InternetBron: Tweakers

De Oostenrijkse rechtbank heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie gevraagd of Facebook wettelijk gebruikersgegevens mag verwerken. De vraag draait om het verschil tussen wanneer er toestemming is en een contract.

Onder de AVG zijn er verschillende manieren om gegevens te verwerken; er kan bijvoorbeeld toestemming zijn van een gebruiker, of een contract met een gebruiker. Voordat de AVG van kracht werd, sprak Facebook van toestemming van een gebruiker. Facebook zegt echter sinds de invoering van de AVG een contract met gebruikers te hebben voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties.

Facebook wil hiermee de Europese wetgeving omzeilen, schrijft privacyplatform None of Your Business of noyb. Er zijn andere eisen aan een contract dan aan toestemming; in het geval van een contract hoeft toestemming niet 'vrij gegeven' te zijn en hoeft het ook niet 'geïnformeerde toestemming' te zijn. Dit in tegenstelling tot toestemming, waar deze twee vereisten wel van toepassing zijn. Daarom zou Facebook zeggen dat er een contract is in plaats van toestemming. Noyb schrijft over een 'herinterpretatie' van de AVG.

Noyb, opgericht door activist Max Schrems, stapte daarom naar de rechter in Oostenrijk. De rechtbank vraagt nu om opheldering van het Europese Hof van Justitie . Volgens de Oostenrijkse rechter is een centrale vraag of Facebook de verwerking van gebruikersgegevens inderdaad als een contract kan zien en daarmee de betere bescherming die gebruikers hebben als ze zelf toestemming geven, kan 'ondermijnen'.

De Oostenrijkse rechter vraagt de EU-rechter ook of Facebook volgens de AVG voldoende aan dataminimalisatie doet en of Facebook gevoelige gegevens zoals seksuele voorkeur en politieke voorkeur mag gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties. De Oostenrijkse rechtbank verwijst naar dataminimalisatie als de vraag of Facebook alle gegevens van Facebook.com en andere websites voor advertentiedoeleinden mag gebruiken. Facebook biedt bijvoorbeeld aan websites van derden om Like-knoppen op te nemen in artikelen; Facebook kan deze gegevens gebruiken voor reclamedoeleinden. De rechtbank vraagt nu of dit legaal is.

In een aparte zaak moet Facebook ook 500 euro schadevergoeding betalen aan Schrems. De activist vroeg het platform om zijn gebruikersgegevens, maar Facebook gaf daar geen volledige toegang toe. Volgens de rechtbank heeft Schrems nooit alle ruwe data gekregen, is hem niet verteld op welke rechtsgrond zijn gegevens zijn verwerkt en weigerde Facebook vragen van Schrems te beantwoorden. De boete van vijfhonderd euro ligt in lijn met een eerdere uitspraak waartegen Schrems in beroep ging.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01