072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Nu met gratis Windows 11

Oracle verliest hoger beroep wegens betaling van miljarden aan HPE wegens stillegging Itanium

datum: 01-10-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

Het Californische hof van beroep heeft het beroep van Oracle in HPE's einde van Itanium-ondersteuning afgewezen. Daarmee lijkt Oracle een definitieve schadevergoeding van 3 miljard dollar te moeten betalen.

Het Hooggerechtshof van Californië heeft het beroep van Oracle woensdag zonder verdere uitleg afgewezen, schrijft de San Francisco Chronicle . In theorie kan Oracle nog naar de Supreme Court van de Verenigde Staten, aldus The Register , maar deze rechtbank behandelt niet alle aangedragen zaken en het moet daarbij bijvoorbeeld gaan om de interpretatie van federale wetten. Het is dus mogelijk dat de afwijzing van het beroep een einde heeft gemaakt aan een langlopende zaak tussen Oracle en HPE.

Die zaak betreft schade die HP in het verleden zou hebben geleden als gevolg van het stopzetten van de ondersteuning door Oracle van Itanium-processors. Hewlett Packard Enterprise splitste zich eind 2015 af van HP en zette het bedrijf voort. Itanium-processors voor servers zijn in eerste instantie ontwikkeld door Intel en HP, met ondersteuning van onder meer Oracle, Red Hat en Microsoft.

Red Hat en Microsoft hebben die ondersteuning ingetrokken, maar Oracle garandeerde HP in 2010, na het vertrek van HP CEO Mark Hurd naar Oracle, dat het bedrijf zijn langdurige samenwerking met HP zou behouden en softwareondersteuning zou bieden voor Itanium-server-CPU's. blijf bieden. In 2011 kondigde het bedrijf echter plotseling aan dat de ondersteuning voor Intel's Itanium-CPU's werd stopgezet. Intel zelf had de ontwikkeling destijds al op een laag pitje gezet en stopte in 2019 definitief met Itanium.

Hoe dan ook, volgens HP was de belofte van Oracle een contract waaraan het zich moest houden. De rechter gaf HP daar in 2012 gelijk aan de jury kende HP en in 2016 een schadevergoeding van 3,14 miljard dollar op . In juni vorig jaar , het hof van beroep bevestigde het eerdere vonnis en Oracle's bewering dat de schade te hoog waren afgewezen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01