072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Overvolting van Ryzen 7000X3D CPU's was nog steeds mogelijk vanwege ontplofte CPU's

datum: 25-04-2023 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

De afgelopen dagen zijn er verschillende meldingen opgedoken van gebruikers met een ontplofte AMD Ryzen 7000X3D-processor. ASUS en MSI hebben nu verklaringen afgegeven die aangeven dat de oorzaak van de letterlijk doorgebrande CPU's ligt in het aanleggen van te hoge voltages.

Toen de eerste processor met 3D V-Cache op de markt kwam, de Ryzen 7 5800X3D , was het helemaal niet mogelijk om deze processor te overklokken. Met de Ryzen 7000X3D-processor heeft AMD de beperkingen enigszins versoepeld, waardoor undervolting mogelijk is met Curve Optimizer en hogere vermogenslimieten met Precision Boost Overdrive. Het handmatig instellen van kloksnelheden of spanningen blijft echter uitgeschakeld vanwege de hogere gevoeligheid voor hoge spanning van de 3D V-Cache-technologie.

Althans, dat was de bedoeling. MSI schrijft in een Reddit-bericht dat de 7000X3D-CPU's "mogelijk zijn beschadigd door abnormale spanningen", en dat het nieuwe bios-versies heeft uitgebracht met overvolt-opties uitgeschakeld. ASUS maakt dat nog explicieter door te stellen dat "handmatige Vcore-aanpassingen beschikbaar waren met eerdere bios-versies", en heeft voor de zekerheid zelfs al die versies volledig van zijn website verwijderd. Daarnaast vermeldt ASUS specifiek dat het samen met AMD werkt aan "nieuwe regels" voor EXPO- en Vsoc-spanningen.

Ook overklokker en YouTuber Der8auer merkt in een video op dat alle gebruikers die een soortgelijk probleem meldden, ook op Reddit , EXPO gebruikten. Dat is AMD's alternatief voor XMP, waarmee je eenvoudig hogere geheugensnelheden kunt instellen dan de officiƫle classificatie van de processors. Dit gaat bijna altijd gepaard met een hogere Vsoc-spanning van 1,3 tot 1,4V, omdat de geheugencontroller voor deze hogere geheugensnelheden meer spanning nodig heeft dan de standaard 1,05V.

Welke spanning precies de oorzaak is, is op dit moment nog onduidelijk: de Vcore die onder meer de cpu-cores en de cache levert, of de Vsoc die de i/o die voedt met onder meer de geheugencontroller. We weten ook niet of eerdere meldingen van brandplekken op niet-3D Ryzen 7000 CPU's, die veel sporadischer leken te zijn dan de meldingen die nu in korte tijd zijn verschenen voor de 7000X3D's, hiermee verband houden.

Hoe dan ook, er lijkt meer aan de hand te zijn; volgens Der8auer kunnen brandplekken en bultjes, zoals die op de foto's van getroffen gebruikers te zien zijn, zich alleen vormen bij temperaturen boven de 250 graden. In die gevallen had de ingebouwde hittebescherming allang in werking moeten treden. Er breekt dus iets in de processor dat ofwel het beschermingsmechanisme meeneemt in zijn dood, ofwel de communicatie met het moederbord verstoort, zodat het moederbord stroom blijft leveren aan de CPU totdat deze explodeert.

Fabrikanten van moederborden raden aan om voorlopig te updaten naar de nieuwste bios-versie en verdere communicatie af te wachten. AMD heeft nog geen commentaar gegeven op de problemen; het spreekt voor zich dat Tweakers de processorfabrikant om een reactie heeft gevraagd.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01