072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
Hulp nodig bij het samenstellen van jouw nieuwe pc?
Probeer eens ons vernieuwd advies op maat formulier
Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Protonmail geeft IP-adres van activist na bestelling van Zwitserse autoriteiten

datum: 06-09-2021 Categorie: Software Bron: Tweakers

Protonmail verstrekte het IP-adres van een klimaatactivist aan de Zwitserse autoriteiten, waarna de activist werd gearresteerd. De op privacy gerichte e-maildienst was hiertoe verplicht na een bevel van de Zwitserse autoriteiten.

Protonmail zou in eerste instantie een verzoek hebben gekregen van de Franse politie, blijkt uit een politierapport dat op Twitter verscheen . Nadat het bedrijf dit verzoek had afgewezen, zouden de Franse autoriteiten via Europol een verzoek hebben ingediend bij de Zwitserse politie. De zaak werd uiteindelijk opgepakt door de Zwitserse autoriteiten, die vonden dat de klimaatactivist de Zwitserse wet had overtreden. Het ministerie van Justitie legde het bevel vervolgens voor aan Proton. De CEO van Protonmail schrijft op Twitter dat het bedrijf dit besluit niet kon aanvechten.

Proton heeft in een blogpost en op Reddit gereageerd op het incident en stelt onder meer dat het bedrijf IP-adressen niet standaard in de gaten houdt. Het bedrijf zegt dat het pas zal beginnen met het loggen van de IP-activiteit van specifieke accounts nadat het bedrijf een bindend gerechtelijk bevel heeft ontvangen om dit te doen van de Zwitserse autoriteiten, zoals ook vermeld in de privacyvoorwaarden van Protonmail. Bovendien keuren Zwitserse autoriteiten alleen verzoeken goed als de Zwitserse wet wordt overtreden door een verdachte, schrijft Protonmail.

Het bedrijf benadrukt verder dat de encryptie van Protonmail niet kan worden omzeild, ook niet als het bedrijf daartoe een gerechtelijk bevel krijgt. Het bedrijf stelt ook dat het geen gegevens deelt met buitenlandse overheden, omdat dat volgens de Zwitserse wet illegaal is. "We voldoen alleen aan de wettelijk bindende bevelen van de Zwitserse autoriteiten", zei Proton.

Protonmail houdt sinds 2014 een transparantieverslag bij, waarin het bedrijf beschrijft hoe het omgaat met rechterlijke bevelen. Het aantal bestellingen van de Zwitserse overheid aan Protonmail is sinds 2017 gestegen van 13 naar 3.572. In 2017 maakte het bedrijf bezwaar tegen drie verzoeken; vorig jaar was dat aantal 750.

In de blogpost schrijft Protonmail verder dat het bedrijf ook een Tor-website aanbiedt die anonieme toegang tot de e-mailservice moet vergemakkelijken. In de toekomst zal Proton op haar website ook duidelijker aangeven in welke gevallen het bedrijf moet voldoen aan verzoeken van autoriteiten.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01