072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

PUBG-ontwikkelaar klaagt Apple en Google aan voor het verspreiden van 'kloongame'

datum: 14-01-2022Categorie: GamesBron: Tweakers

Krafton, uitgever en ontwikkelaar van PlayerUnknown's Battlegrounds, heeft in de VS een rechtszaak aangespannen tegen onder meer Apple en Google. De rechtszaak draait om de games Free Fire en Free Fire MAX, die volgens Krafton inbreuk maken op het auteursrecht van het bedrijf en in de app stores staan.

Free Fire en Free Fire MAX zijn twee Battle Royale-games die zijn uitgebracht door ontwikkelaar Garena. Krafton beweert dat deze games erg lijken op PUBG en daarom inbreuk maken op het auteursrecht van de ontwikkelaar. Opvallend detail is dat Garena in 2017, kort na de eerste release van PUBG, de mobiele game Free Fire begon te verkopen. Krafton nam contact op met Garena, waarna de twee bedrijven "tot overeenstemming kwamen". De PUBG-uitgever benadrukt dat Garena hiermee geen toestemming heeft gegeven om het auteursrecht van PUBG te gebruiken.

Rond september 2021 bracht Garena Free Fire MAX uit. Beide games zijn beschikbaar op Android en iOS via de Google Play Store en de App Store van Apple. Krafton zegt dat beide games zijn auteursrecht schenden en veel aspecten van PUBG kopiëren. Beide spellen starten bijvoorbeeld een wedstrijd op een vergelijkbare manier, waarbij de spelers uit een vliegtuig springen en met een parachute op een eiland moeten landen. De "combinatie en selectie van wapens, bepantsering en unieke objecten, locaties en algehele keuze van kleuren, materialen en texturen" zijn vergelijkbaar in de twee games, net als de gameplay, zegt het bedrijf.

Krafton zegt dat Garena "honderden miljoenen dollars" verdiende door de twee games wereldwijd te verkopen. Apple en Google zouden ook "een flink bedrag hebben verdiend" door de spellen in de Stores aan te bieden. Bovendien zouden deze twee bedrijven veel gebruikers- en verkoopgegevens hebben kunnen verzamelen uit de verkoop van de twee games.

De Zuid-Koreaanse PUBG-maker zegt Apple en Google te hebben gevraagd in december 2021 te stoppen met het distribueren en verkopen van de Free Fire-games. Dit hebben ze echter niet gedaan. Krafton eist daarom in de rechtbank dat de verkoop van deze spellen wordt stopgezet en dat het bedrijf een niet nader genoemd bedrag als schadevergoeding wordt uitgekeerd. Ook gamemaker Garena valt onder de rechtszaak, net als YouTube. Op dit platform zouden gameplayvideo's van Free Fire te zien zijn, die Krafton ook offline wil hebben.

Voor zover bekend hebben Apple en Google nog niet gereageerd. Een Garena-woordvoerder zegt tegen The Verge dat de beweringen van Krafton ongegrond zijn. The Verge zegt ook, op basis van analisten, dat de Free Fire-games lijken te groeien, ten koste van PUBG. Dit zou verklaren waarom Krafton nu besluit Garena aan te klagen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01