072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide

STEL JOUW NIEUWE PC
SAMEN MET DE NIEUWSTE
AMD 7000 SERIES

previous arrow
next arrow

Public Pi-Hole Adhole van tweaker Freekers gaat offline

datum: 12-01-2022Categorie: InternetBron: Tweakers

Tweaker Freekers heeft besloten Adhole.org te sluiten. De openbare Pi-Hole was bijna vijf jaar actief, maar het wordt hem op den duur te zwaar, schrijft Freekers, omdat de Pi-Hole te groot is geworden.

Freekers begon zijn Pi-Hole in 2017 als single-node op een openbare VPS. Sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldwijd multi-node adblocking DNS-netwerk met duizenden gelijktijdige gebruikers, schrijft Freekers op de ADhole-site . Hij heeft geen tijd meer om het stabiel in de lucht te houden.

De groei van de Pi-Hole betekent dat servers moeten worden geüpgraded, er zijn incidenten die moeten worden aangepakt en al met al is het veel werk, schrijft hij. "Het project is het slachtoffer geworden van zijn eigen succes." De huidige setup heeft regelmatig last van stabiliteitsproblemen en sinds kort ook problemen met certificaten en steeds wisselende IP-adressen. Omdat 'niemand een onstabiele DNS wil', besluit Freekers nu te stoppen met het gebruik van Adhole.

In gesprek met Tweakers zegt Freekers dat op het hoogtepunt zo'n 5000 gebruikers AdHole tegelijkertijd gebruikten, als hij alle locaties bij elkaar optelde. Behalve dat het tijdrovend was, kon de Pi-Hole ook qua kosten niet tegenhouden. "Qua servers had Adhole maar één node per locatie. Dat waren dual-core VPS'en met 4GB werkgeheugen. De bandbreedte was tussen de 1 en 5TB per maand, afhankelijk van de locatie. Op het hoogtepunt had ik drie Patrons die samen kosten 13 dollar per maand. Ik ontving ook elke maand een of twee donaties van $ 10."

Verschillende mensen waren op de achtergrond betrokken om Adhole draaiende te houden en Freekers bedankt verschillende betrokkenen, evenals fans van het project. Om te voorkomen dat het domein wordt geregistreerd door DNS-kapers of spoofers, zal Freekers de website adhole.org nog minimaal een jaar onder zijn beheer houden.

Update, 17:23: De hoeveelheid bandbreedte was in GB, maar dit is gecorrigeerd naar TB.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01