072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
GEEN OVERBODIGE APPS,
GEEN ONVERWACHTE UPDATES,
MET WINDOWS 10 LTSC BLIJF
JE ONGESTOORD GAMEN
Vanaf nu te kiezen in onze
configurator
previous arrow
next arrow

Qualcomm krijgt vanaf 2024 chips van Intel

datum: 26-07-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

Intel zal zijn Foundry Services gebruiken om chips voor Qualcomm te produceren op het Intel 20A-proces. Intel heeft dat op de roadmap voor 2024 gezet. Amazon Web Services laat Intel de verpakking van chips verzorgen.

Het is nog niet bekend welke chips Intel voor Qualcomm gaat produceren, maar de bedrijven zeggen wel dat de chips op Intel's 20A-proces zijn gemaakt. Die naam verwijst naar 20 ngström, wat overeenkomt met 2nm. Intel zal vanaf dat knooppunt ook nieuwe technologieën toepassen, zoals RibbonFET en PowerVia.

Qualcomm zegt enthousiast te zijn over deze nieuwe technieken en ook blij te zijn met een nieuwe partner die de productie aankan. Qualcomm is een Amerikaanse chipontwerper zonder eigen chipfabrieken. Het bedrijf laat zijn soc's maken door derden, zoals TSMC en Samsung. Met Intel komt er een nieuwe partner bij.

Intel heeft zijn Intel 20A node op de roadmap gezet voor de tweede helft van 2024. Of door Intel gemaakte Qualcomm-chips per direct uitkomen is nog niet bekend, maar dat wordt in ieder geval niet eerder verwacht.

Amazon Web Services wordt ook klant van Intel, maar niet voor chipproductie. AWS werkt samen met Intel voor het verpakken van chips. Intel werkt met technieken als Foveros en EMIB aan onder meer stacking chips. AWS gaat dat gebruiken voor zijn datacenterinfrastructuur. Ook is nog niet bekend wanneer Intel de AWS-chips gaat verwerken.

Intel CEO Pat Gelsinger zegt dat er maar liefst 100 klanten in de pijplijn zitten. Volgens de CEO zijn veel bedrijven geïnteresseerd in de nieuwe Intel-technologieën, maar ook in bestaande en oudere nodes. Naast Qualcomm en AWS noemt Intel nog geen namen, maar volgens Gelsinger zijn dat onder meer "concurrenten uit het verleden", industriële bedrijven, autofabrikanten en andere chipfabrikanten.

Volgens Gelsinger zullen klanten van Intel's Foundry Services toegang hebben tot dezelfde nodes die Intel gebruikt om zijn eigen producten te maken. Intel houdt zijn nieuwste technologieën niet exclusief voor zichzelf.

In maart kondigde Intel aan chips te gaan produceren voor derden . Onder de naam Intel Foundry Services concurreert Intel met bedrijven als TSMC. Als onderdeel van die plannen is Intel van plan uit te breiden met verschillende nieuwe chipfabrieken in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01