072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

"AMD X670- en B650-moederborden met AM5-socket ondersteunen alleen DDR5"

datum: 25-04-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

AM5-moederborden voor AMD's Ryzen 7000-processors krijgen naar verluidt alleen ondersteuning voor DDR5-geheugen. Voor Intel's concurrerende Raptor Lake-processors zullen naar verwachting DDR4-moederborden verschijnen.

Het is nog niet duidelijk of de geheugencontroller van de AMD Ryzen 7000-processors überhaupt ondersteuning heeft voor DDR4-geheugen, schrijft Tom's Hardware . In ieder geval krijgen moederborden op basis van de X670- en B650-chipsets volgens bronnen van de site alleen ondersteuning voor DDR5. Dat zou een mogelijkheid openlaten voor DDR4-moederborden met een A-chipset, maar volgens de bronnen van de site is dat ook onwaarschijnlijk.

AMD zal in de tweede helft van dit jaar zijn Ryzen 7000-processors en bijbehorende AM5-moederborden uitbrengen . Dat de nieuwe generatie ondersteuning krijgt voor DDR5 was al bekend, maar de fabrikant heeft nog niet gereageerd op mogelijke DDR4-ondersteuning.

Intel biedt met zijn huidige Alder Lake-processors ondersteuning voor zowel DDR5 als DDR4. Fabrikanten maken moederborden voor beide geheugentypes. Ook voor de volgende Raptor Lake-generatie zou er ondersteuning zijn voor zowel DDR5 als DDR4.

DDR5-geheugen is sinds vorig jaar beschikbaar, maar is nog steeds ongeveer twee keer zo duur als DDR4 en de huidige sticks van het nieuwe geheugen bieden relatief weinig snelheidsvoordeel ten opzichte van de vorige generatie.

Volgens China Times stapt AMD over op een chipsetdesign met chiplets voor de nieuwe moederborden. De chipset van X670-moederborden zou bestaan uit twee dies , die ASMedia heeft gemaakt op een 6nm-proces van TSMC. Moederborden met chipsets uit de B- en A-serie zouden één chip hebben. De enkele chip zou goed zijn voor acht PCIe 4.0-lanes. Daarmee zouden X670-moederborden met een dubbele chip zestien lanes uit de chipset halen. Dat is gelijk aan het aantal PCIe 4.0-lanes van X570-moederborden.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01