072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

"Intel Arc GPU's zijn niet goed geoptimaliseerd voor DirectX 11-games en ouder"

datum: 21-07-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Intel werkt samen met het YouTube-kanaal Linus Tech Tips om de eerste demo van zijn aankomende Arc A770 desktop grafische kaart te tonen. Hieruit blijkt dat de videokaarten niet goed zijn geoptimaliseerd voor oudere grafische API's, zoals DirectX 11 en ouder.

Tom Peterson van Intel legt in een video van Linus Tech Tips uit dat het bedrijf intern drie 'prestatieniveaus' heeft voor Arc. Het eerste niveau bevat games die moderne API's zoals DirectX 12 gebruiken en goed zijn geoptimaliseerd voor Arc. Het gaat volgens het bedrijf om games als Cyberpunk 2077, F1 2021 en Fortnite. Het tweede niveau bevat games die ook op moderne API's draaien, maar minder zijn geoptimaliseerd voor Arc.

Het derde niveau bevat games die oudere grafische API's gebruiken, zoals DirectX 11 en ouder. In die titels presteren Arc-videokaarten ondermaats. Dat zou zijn omdat DirectX 12 een stuk low-level is dan eerdere versies. DirectX 11 en eerdere versies bevatten extra 'driverbagage' tussen de game en de GPU-hardware, waarvoor extra driveroptimalisaties nodig zijn. Veel populaire games gebruiken nog steeds DirectX 11 of ouder.

Het bedrijf deelt ook weinig concrete framerates in de video, maar de video van Linus Tech Tips laat wel een vergelijking zien tussen DirectX 11 en 12 in Shadow of the Tomb Raider. In DX12 haalt die game een framerate van ongeveer 80 fps; in DX11 is dat gehalveerd. Dit gebeurde op een testsysteem met een Intel Core i9-12900KS en 32GB DDR5-4800 geheugen. De GPU bereikte ook 180 fps in F1 2021 op 1440p met ' high -ish' instellingen en Linus Tech Tips schatte dat de videokaart in Cyberpunk 2077 tussen de 50 en 60 fps bereikte bij dezelfde resolutie en grafische voorinstelling, hoewel er geen concrete cijfers beschikbaar zijn.

De specifieke specificaties van de Arc A770 worden niet bevestigd in de video. Tijdens een overkloksessie is te zien dat de videokaart na een overklok snelheden haalt tot 2,5GHz en een stroomverbruik heeft van rond de 190W. Dit laatste zou via het overklokmenu in de drivers kunnen worden verhoogd tot 285W.

Intel's Arc A5 en A7 videokaarten staan na uitstel gepland voor 'later deze zomer', maar het is niet bekend wanneer de A770 videokaart uitkomt. De adviesprijs is nog niet bekend gemaakt. Intel geeft wel aan dat het de prijzen voor zijn videokaarten baseert op de prestaties van het laagst gerangschikte derde prestatieniveau, wat zou moeten betekenen dat de videokaarten goed zouden moeten presteren in games met moderne API's ten opzichte van hun adviesprijs. Volgens een eerder gerucht van Wccftech gaat de Arc A770 'minder dan $400' kosten.

Eerder deze week verschenen de eerste recensies van Intel's goedkopere Arc A380 desktop grafische kaart , die momenteel alleen in China verkrijgbaar is en veel recensenten heeft teleurgesteld op het gebied van prestaties en stabiliteit. Wat dat laatste betreft, konden verschillende games niet gespeeld worden vanwege problemen met de coureurs. Met de aanpasbare balk ingeschakeld, zou die videokaart kunnen concurreren met Nvidia's GeForce GTX 1650.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01