072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

Samsung ontwikkelt de eerste GDDR7-chips en noemt bandbreedtes tot 32Gbit/s per pin

datum: 19-07-2023 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Samsung kondigt zijn eerste generatie GDDR7-geheugen aan. Volgens Samsung halen deze eerste geheugenmodules bandbreedtes tot 32Gbit/s per pin, 33 procent meer dan de snelste GDDR6-chips op de markt. De chips komen in 2024 uit.

Samsung heeft woensdag aangekondigd dat de ontwikkeling van zijn eerste generatie GDDR7-modules is voltooid. De modules van Samsung hebben elk een capaciteit van 16 gigabit, dat is 2 GB. Daarnaast deelt Samsung de bandbreedte van 32Gbit/s per pin, waar de snelste GDDR6-chips bandbreedtes bieden van 24Gbit/s. Op een 256-bits geheugenbus zou GDDR7 een bandbreedte van 1024 GB/s kunnen halen. Op een GPU met een 384-bits bus neemt de theoretische bandbreedte van GDDR7 toe tot ruim 1536 GB/s.

Volgens Samsung is de snelheidswinst van GDDR7 ten opzichte van GDDR6 mede te danken aan het gebruik van pam 3-signalering. Dat is in tegenstelling tot het gebruik van pam 2-codering in GDDR6 of pam 4 in GDDR6X. Bij pam3 worden drie spanningsniveaus gebruikt voor de overdracht van het signaal. Dit maakt het mogelijk om meer bits per klokcyclus te verzenden zonder de kloksnelheid te verhogen.

De fabrikant zegt ook dat het GDDR7-geheugen "tot 20 procent efficiënter" is dan eerdere generaties, maar gaat daar niet verder op in. Wel zegt Samsung een GDDR7-versie uit te brengen met een extra laag voltage. Deze versie is vooral bedoeld voor apparaten zoals laptops. Samsung gaat ook epoxy gebruiken voor het verpakkingsmateriaal van GDDR7. Dat epoxymateriaal heeft een relatief hoge thermische geleidbaarheid en zou dus een thermische weerstand moeten bieden die '70 procent lager' is dan GDDR6. Dat zou het koelen van de chips moeten vergemakkelijken.

GDDR7-geheugen is al een tijdje in de maak. Micron zei eerder dat het van plan is om zijn eerste GDDR7-chips in de eerste helft van 2024 te verzenden . Cadence, een bedrijf dat software en hardware maakt voor chipontwerp, kondigde eerder verificatieoplossingen voor GDDR7-geheugen aan.

Volgens eerdere geruchten maken onder andere Nvidia's GeForce RTX 50-serie en AMD's Radeon RX 8000-gpu's gebruik van GDDR7-geheugen. Dat is echter nog niet bevestigd. Bovendien is er voor beide series nog geen releasedatum bekend, hoewel eerder in een Nvidia-roadmap stond dat de opvolger van Nvidia's huidige Lovelace GPU-architectuur in 2025 zal verschijnen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01