072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

Samsung ontwikkelt GDDR6W GPU-geheugen met verdubbelde capaciteit en bandbreedte

datum: 29-11-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Samsung introduceert GDDR6W, een nieuw geheugentype dat fan-out-verpakkingen gebruikt. Hierdoor kan een GDDR6W-module worden uitgerust met twee keer zoveel geheugen als GDDR6, terwijl het minder ruimte in beslag neemt.

De GDDR6W van Samsung maakt volgens de fabrikant gebruik van fan-out wafer-level packaging , waarbij het geheugen op een siliciumwafer wordt geplaatst in plaats van op een printplaat. Ook wordt er een herverdelingslaag aangebracht, waardoor fijnere bedrading mogelijk is. Die fijnere bedrading zorgt er samen met het ontbreken van een printje voor dat het pakket minder dik is en de warmte beter kan worden afgevoerd.

Door het toepassen van fan-out packaging en zo'n herverdelingslaag blijven GDDR6W-geheugenchips ongeveer even groot, maar kunnen er meerdere dram-chips gestapeld worden binnen de verpakking. Hierdoor wordt de maximale capaciteit van GDDR6W verhoogd naar 32Gbit per module, wat neerkomt op 4GB. Dat is dubbele GDDR6, die worden geleverd in modules van elk maximaal 2 GB. Ook is de bandbreedte van GDDR6W verdubbeld ten opzichte van regulier GDDR6-geheugen.

Samsung claimt dat de bandbreedte van GDDR6W in de buurt komt van die van HBM2E, een type geheugen dat vooral bedoeld is voor HPC-toepassingen. GDDR6W heeft een bandbreedte van 22Gbit/s per pin. In een configuratie met in totaal 512 pinnen, verdeeld over acht GDDR6W-pakketten, komt dit neer op een systeembandbreedte van 1,4TB/s.

HBM2E heeft op zijn beurt een bandbreedte van 3,2 Gbit/s per pin. In een configuratie met 4096 van dergelijke pinnen, verdeeld over vier HBM2E-pakketten, kan een systeembandbreedte van 1,6TB/s worden gehaald. GDDR6W kan ook goedkoper worden geproduceerd dan HBM2E, aangezien GDDR6W minder pinnen gebruikt en er dus geen verpakkingstechnieken met microbumps of tussenvoegsels nodig zijn.

De Zuid-Koreaanse chipfabrikant liet eerder dit jaar GDDR6W standaardiseren bij Jedec. Samsung wil het geheugentype onder meer gebruiken in kleine productsoorten zoals notebooks en voor AI- en HPC-versnellers. Het is niet duidelijk wanneer het geheugentype in GPU's moet verschijnen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01