072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

Samsung wil 'processing-in-memory' toevoegen aan DDR5- en Lpddr5-geheugen

datum: 24-08-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

Samsung werkt aan DRAM-geheugen voor consumenten-pc's met een geïntegreerde chip die rekentaken op het geheugen kan uitvoeren, zodat voor sommige taken geen CPU nodig is. Samsung gebruikt dit al in zijn HBM-PIM-chips voor serverhardware.

Samsung heeft zijn HBM-PIM-chips, oftewel geheugen met hoge bandbreedte met processing-in-memory, in de praktijk getest in combinatie met een Xilinx Virtex Ultrascale+ accelerator voor AI-berekeningen. Samsung claimt dat dit prestatieverbeteringen tot 2,5x en energiebesparingen tot 60 procent oplevert. De fabrikant spreekt daarmee zijn intentie uit om near-memory processing - technologie, of processing-in-memory zoals Samsung het noemt, toe te voegen aan het consumentengeheugen.

Volgens Tom's Hardware heeft Samsung hier op Hotchips 33 meer details over gegeven en gaat het om DDR4-, GDDR6- en Lpddr5x-modules. Renders van Samsung tonen ook DDR5-geheugen met een programmeerbare rekeneenheid . Samsung noemt het een Axdimm, of Acceleration DIMM.

Near-memory processing is nog steeds een grotendeels theoretische technologie die momenteel wordt onderzocht . In feite voegt het een geïntegreerde processor toe aan de bufferchip, die zelf rekentaken op de geheugenmodule kan uitvoeren. In februari maakte Samsung bekend te werken aan HBM2 met 'geïntegreerde AI-rekenkracht'.

Het idee achter de module is dat bepaalde AI-berekeningen op de geheugenmodule worden gedaan, zonder dat de CPU erbij betrokken is. Hierdoor hoeft er minder data heen en weer te worden gestuurd tussen de CPU en de geheugenmodule. Dit zorgt volgens Samsung voor minder knelpunten, versnelt berekeningen en zorgt voor een lager energieverbruik. Nadeel is dat er op de module ruimte vrij moet worden gemaakt voor de chip, waardoor er minder geheugencapaciteit is.

Volgens Samsung zijn de modules met processing-in-memory al geschikt voor gebruik in standaard geheugenslots, maar het bedrijf laat aan Tom's Hardware weten te hopen dat CPU-makers extra ondersteuning voor de technologie gaan ontwikkelen, zodat de samenwerking tussen het geheugen en de processor is geoptimaliseerd. kan worden.

In februari kondigde Samsung het eerste geheugen aan met een geïntegreerde processor, de HBM2 Aquabolt. Dat geheugen is vooral bedoeld voor snelle dataverwerking in supercomputers en AI-toepassingen. Samsung heeft de processor ook getest in de Xilinx Virtex Ultrascale+ AI-versneller.

Volgens Samsung is uit tests met HBM-PIM gebleken dat de techniek ook geschikt is voor geheugenmodules gericht op consumentencomputers en ook voor geheugen in smartphones. Tegen de eerste helft van 2022 hoopt Samsung zijn processor-in-memory , of PIM, platform te standaardiseren, zodat ook andere fabrikanten ermee kunnen werken.

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01