072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
Hulp nodig bij het samenstellen van jouw nieuwe pc?
Probeer eens ons vernieuwd advies op maat formulier
Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Steam beta heeft een systeem om het downloaden van oude versies van games te voorkomen

datum: 26-09-2021Categorie: GamesBron: Tweakers

Valve heeft in de nieuwste Steam-bèta een methode toegevoegd om te voorkomen dat gebruikers oudere versies van games downloaden. Oudere builds worden bijvoorbeeld gebruikt door speedrunners, spelers die crashes ervaren bij nieuwere versies en archivarissen.

Waarom Valve de toevoeging in de bèta introduceerde is niet bekend. In feite heeft de versie waarin de wijziging is aangebracht, volgens de uitgebreide blogpost van SteamDB-chef Pavel Djundik, die informatie niet in zijn changelog. Een mogelijke reden voor de maatregel is om bandbreedte en mogelijk opslagruimte te besparen, of om uitgevers en ontwikkelaars privacy te geven als het om oudere data gaat. SteamDB-voorman Pavel Djundik merkt op dat de functie nog niet echt werkt, maar hij is er wel. Djundik noemt de introductie van de functie op Twitter 'aannemelijk'.

Waar gebruikers nu eenvoudig een opdracht kunnen invoeren om een oudere versie van een titel van de Steam-servers aan te vragen, is als de functie een vereiste wordt, een extra manifestverzoekcode vereist. De klant krijgt dit alleen als hij een app-ID, depot-ID, manifest-ID, filiaalnaam en filiaalwachtwoord opgeeft, al die gegevens up-to-date zijn en de klant ook de game 'bezit'. Een oudere manifest-id , die een oudere versie vertegenwoordigt, wordt afgewezen. De codes die door de servers worden uitgegeven, zijn ook tien minuten geldig, dus ze kunnen nauwelijks worden hergebruikt.

Mocht de functie daadwerkelijk actief worden, dan kunnen ontwikkelaars nog steeds zogenaamde bèta-vertakkingen maken waar gebruikers zich voor kunnen aanmelden in de Steam-gui. Nadeel hiervan is dat ontwikkelaars hier extra werk voor moeten doen en dat er maximaal 25 branches zijn .

De speedrunning-subreddit is niet blij met de op handen zijnde verandering. Mensen praten over het gebruik van GOG als alternatief, maar die winkel bewaart alleen de nieuwste vijf versies. Een voorbeeld van een spel dat vanwege speedruns deels in een oudere versie wordt gespeeld is Cuphead. Ook wordt er een anekdote gedeeld over iemand die Doom 2016 alleen goed kan draaien op de voorlaatste versie van de game, wat hem of haar met deze Steam feature een stuk lastiger kan worden gemaakt.

De functie zou ook van invloed zijn op SteamDB. De Steam-informatiewebsite verzamelt allerlei gegevens over games, maar kan na deze wijziging niet langer alle bestandslijsten voor alle games op Steam bijhouden. Dit betekent dat bijvoorbeeld de wijzigingshistorie per bestand niet meer houdbaar is. Omdat in de toekomst mogelijk alleen de nieuwste manifesten beschikbaar zijn, heeft SteamDB alle manifesten gedownload die het zou kunnen krijgen. Al die bestandslijsten vormen in totaal 600 GB.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01