072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
BLAAS JE TEGENSTANDERS VAN
HET VELD MET DE NIEUWE
RTX 4000 KAARTEN
Ontdek de videokaarten in één van onze builders
previous arrow
next arrow

Studie: Huawei, Samsung, Realme, Xiaomi verzamelen massaal data via Android

datum: 14-10-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh stellen dat de Android-versies van Huawei, Samsung, Realme, Xiaomi en LineageOS ongevraagd data van gebruikers verzamelen. De gegevens worden gedeeld met Google, Microsoft en Facebook, die systeemapps vooraf op het besturingssysteem hebben geïnstalleerd.

Volgens de onderzoekers is er al veel onderzoek gedaan naar het verzamelen van data door apps, maar niet naar het verzamelen van gebruikersdata door de besturingssystemen zelf. Daarom hebben ze Europese Android-apparaten van Huawei, Samsung, Realme en Xiaomi onder de loep genomen, evenals apparaten die draaien op LineageOS en /e/OS.

Aan het begin van het onderzoek hebben ze de apparaten zo ingesteld dat er geen diagnostische informatie met de fabrikanten zou worden gedeeld, en evenmin hebben ze een account aangemaakt bij de fabrikant van het apparaat. Ondanks dit alles constateerden de onderzoekers dat er nog 'een substantiële hoeveelheid' data werd verzameld. Zo worden imei-nummers, serienummers, advertentie-ID's en informatie over geïnstalleerde apps binnengehaald en details over het gebruik van die apps. "Je kunt het een beetje vergelijken met cookies", zegt het onderzoek. Xiaomi zou volgens de onderzoekers het meest gedetailleerd zijn. Het Chinese bedrijf houdt bij hoe lang een gebruiker een bepaalde app gebruikt en doet dit naar verluidt voor elk scherm in die apps.

Samsung, Xiaomi, Realme en Google verzamelen ook langlevende device identifiers , identifiers van het device die lange tijd aan het device zijn gekoppeld, in combinatie met verschillende advertentie-ID’s, waardoor het resetten van deze ID’s wordt ondermijnd, aldus de onderzoekers. "Wanneer een gebruiker de advertentie-ID reset, kan deze opnieuw worden gekoppeld aan het apparaat", klinkt het. Huawei zou geen enkele combinatie van deze gegevens verzamelen.

Fabrikanten staan nooit alleen in het verzamelen van gegevens op hun apparaten; op elk toestel werken verschillende partijen, maar Google zit op bijna elke Android-variant. Naast Samsung en Google verzamelt Microsoft ook gegevens op Samsung-apparaten. Bij Xiaomi-apparaten wordt de Chinese fabrikant vergezeld door Google bij het verzamelen van gegevens en ook door Facebook. Bij Realme zien we Google en het Chinese bedrijf Heytap. Bij Huawei vonden de onderzoekers Google, Microsoft en Daily Motion en Qihoo 360.

Veel van die derde partijen kunnen de gegevens verzamelen via vooraf geïnstalleerde apps die niet kunnen worden verwijderd. Volgens de onderzoekers zouden de verzamelde data naar servers in Europa worden gestuurd, alleen Xiaomi stuurt de data door naar servers in Singapore en Samsung stuurt zijn data door naar servers in de Verenigde Staten, vonden de onderzoekers.

Zij stellen dat communicatie met de servers te verwachten is, maar dat het om onverwacht geobserveerde hoeveelheden gaat en dat er ook geen opt-out is met betrekking tot de dataverzameling.

De onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh onderzochten ook of apparaten met LineageOS en /e/OS gegevens verzamelden. LineageOS deelde alleen gegevens met Google, maar er moet worden vermeld dat de onderzoekers OpenGApps hebben geïnstalleerd op de apparaten met LineageOS. De op privacy gerichte custom rom /e/OS heeft volgens de onderzoekers geen gebruikersgegevens verzameld

Update , 21:40: Informatie toegevoegd over het gebruik van OpenGApps met LineageOS. Dankzij c0nscript .

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01