Take-Two klaagt leden van GTA III en Vice City reverse engineering-projecten aan
datum: 03-09-2021Categorie: GamesBron: Tweakers
Game-uitgever Take-Two Interactive heeft rechtszaken aangespannen tegen ontwikkelaars achter de open source-projecten re3 en reVC. Volgens de uitgever maken de ontwikkelaars met de software inbreuk op auteursrechten op GTA III en GTA Vice City.
Take-Two Interactive heeft bij de rechtbank van Californië een rechtszaak aangespannen tegen vier met name genoemde ontwikkelaars en tien ontwikkelaars van wie de namen onbekend zijn. De veertien mensen zouden betrokken zijn bij de open source-projecten re3 en reVC op Github en bij forks en andere afgeleiden van die projecten. De uitgever meldt dat dit software is waarmee gebruikers GTA III en Vice City kunnen draaien, ook op platforms waar de originele games nooit verschenen, zoals de PlayStation Vita en de Nintendo Switch. De projecten waren verder gericht op het verbeteren en aanpassen van de games.
De ontwikkelaars waren niet bevoegd om dit te doen en Take-Two spreekt van "het opzettelijk en kwaadwillig kopiëren, wijzigen en verspreiden van de broncode en andere inhoud". De veertien zouden daarmee inbreuk hebben gemaakt op het auteursrecht van de uitgever. Het bedrijf eist een bedrag dat nog moet worden vastgesteld aan schadevergoeding en meldt volgens TorrentFreak als alternatief dat $ 150.000 aan schadevergoeding per geschonden werk kan worden geclaimd. Take-Two eist verder dat de ontwikkelaars al hun materiaal overhandigen en dat alle broncode en games die inbreuk zouden maken van het internet worden verwijderd.
De re3- en reVC-projecten kwamen begin dit jaar beschikbaar op GitHub. Na reverse-engineering van de oorspronkelijke broncode konden ontwikkelaars tal van verbeteringen doorvoeren, zoals ondersteuning voor meer schermformaten en anti-aliasing. Spelers hadden echter de originele spellen nodig voor bepaalde vereiste spelcomponenten. Volgens Take-Two ontstond er in de loop van de tijd een volledige set afgeleide code die een game-ervaring mogelijk maakte die identiek was aan die van de originele games. Ook wordt beweerd dat de bestanden originele Take-Two-inhoud bevatten met betrekking tot tekst, karakters en dialogen.
De projecten en hun forks werden in februari tijdelijk offline gehaald op basis van een beroep op de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act. Wel hebben de initiatiefnemers achter de projecten een verzoek ingediend bij GitHub om de projecten te herstellen. Omdat Take-Two niet tijdig op dat tegenverzoek reageerde, kwamen re3 en reVC in juni weer online. In de tenlastelegging verwijt de uitgever de projectleden het tegenverzoek in te dienen onder valse voorwendselen. De ontwikkelaars meldden destijds dat hun projecten de verkoop voor de games daadwerkelijk hebben verhoogd en hebben bijgedragen aan het behoud van cultureel erfgoed. Dat schreef TorrentFreak in juni.
Nieuws overzicht