072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
BLAAS JE TEGENSTANDERS VAN
HET VELD MET DE NIEUWE
RTX 4000 KAARTEN
Ontdek de videokaarten in één van onze builders
previous arrow
next arrow

Tonga-eiland niet meer zonder internet door kapotte zeekabel na vulkaanuitbarsting

datum: 19-01-2022Categorie: InternetBron: Tweakers

De Tonga-archipel zal langer zonder internet zitten omdat de reparatie van de onderzeese kabel naar het eiland langer zal duren. Dat meldt het Nieuw-Zeelandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De kabel raakte beschadigd na de vulkaanuitbarsting in het gebied.

De onderzeese kabel raakte begin deze week beschadigd na de uitbarsting van de gedeeltelijk onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. De kabel verbindt de archipel met de buitenwereld: zowel internet als telefonie lopen via de glasvezelkabel. Vulkanische as maakt ook telefonie en internet via satellietverbindingen moeilijker. De reparatie van de zeekabel duurt langer dan verwacht.

Aanvankelijk werd gezegd dat de reparatie enkele weken zou duren. De BBC schrijft nu dat het herstel zeker een maand gaat duren. Dat heeft het Nieuw-Zeelandse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

De reparatie wordt uitgevoerd door het Amerikaanse kabelbedrijf SubCom, in samenwerking met telecomaanbieder Tonga Cable. Het schip dat de reparatie moet doen moet nog naar de omgeving vertrekken en is niet in de buurt. Daarnaast is nog niet bekend wat de omstandigheden onder zee zijn. De breuk vond plaats in de buurt van de vulkaanuitbarsting, ongeveer 37 kilometer voor de kust van Nuku'alofa.

Totdat de kabel gerepareerd is, is de enige verbinding met de buitenwereld een aantal satelliettelefoons van buitenlandse ambassades in de hoofdstad Nuku'alofa. Telecombedrijf Digicel is van plan om een tijdelijke en zeer beperkte 2G-verbinding tot stand te brengen die sms en bellen naar het eiland mogelijk moet maken, schrijft de BBC.

Op de eilandengroep Tonga wonen ongeveer 106.000 inwoners, verspreid over 36 bewoonde eilanden. Ze zitten sinds 15 januari, toen de vulkaan uitbarstte, zonder internet en telefonie. Hierdoor hebben nabestaanden van de bewoners vrijwel geen contact gehad met bewoners. Bovendien is de internationale luchthaven van de archipel nog steeds bedekt met een dikke laag as, wat de aanvoer van grondstoffen bemoeilijkt.

Update 14.00 uur : Starlink internet is geen optie voor de archipel, aangezien er geen Starlink grondstation in de buurt is. Het dichtstbijzijnde grondstation is Puwera Gateway, maar het bereikt de Tonga-archipel niet. Met dank aan Kenhas voor deze toevoeging.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01