072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

Tool controleert Windows 11-compatibiliteit met AutoHDR en DirectStorage

datum: 03-09-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

De Nederlandse ontwikkelaar Erik Loman heeft een tool uitgebracht waarmee Windows-gebruikers kunnen controleren of hun pc geschikt is voor een upgrade naar Windows 11. De tool biedt meer informatie dan de check van Microsoft en geeft informatie over AutoHDR en DirectStorage.

De Windows 11 Requirements Check Tool is gratis en laat gebruikers in één scherm zien of hun systeem compatibel is met Windows 11. De software werkt met Windows 8.1 of latere versies. Voor de compatibiliteitscontrole kijkt de tool onder meer naar de aanwezige Windows-versie, de processor, het werkgeheugen en de hoeveelheid opslagruimte.

Microsoft heeft zelf ook een vergelijkbare gratis tool uitgebracht, een feature van de PC Health Check-app . Tweakers vroeg Loman welke meerwaarde zijn software zou moeten bieden. Loman: "De app van Microsoft is voorlopig alleen voor Insiders en biedt ook weinig informatie op een klein scherm. Met mijn tool wil ik meer informatie en uitleg bieden."

Hij zegt dat de software niet zomaar werkt op basis van bijvoorbeeld een vaste lijst van processors, maar zich richt op ondersteuning van onder meer Virtualization Based Security . Windows 11 gebruikt dit om een deel van het geheugen af te schermen van het besturingssysteem met behulp van Hyper-V. De hardwarevirtualisatiefunctionaliteit van de processor biedt prestatieverbeteringen. Achtste generatie Intel Core-processors en AMD Zen 2-processors ondersteunen VBS. Onlangs heeft Microsoft de ondersteuning voor Windows 11 uitgebreid naar enkele oudere processors ; Loman heeft het handmatig aan zijn tool toegevoegd.

"Daarnaast controleert mijn app ook of je pc geschikt is voor de gamefuncties AutoHDR en DirectStorage, die ook met Windows 11 worden geïntroduceerd", zegt Loman. Gebruikers kunnen op de uitkomst van die controle klikken voor meer informatie over de relevante functies.

Wanneer geopend, kan Windows een SmartScreen-waarschuwing geven als gebruikers echt software van een onbekende bron willen activeren. Loman: "Anderhalve maand na de aanvraag ontving ik een co-designcertificaat zodat beveiligingsproducten het niet markeren , maar mijn website moet nog een reputatie opbouwen om ook door SmartScreen te worden geaccepteerd. Ik heb dit bij Microsoft aangekaart ."

Volgens hem is de achterliggende reden voor het bouwen van de tool simpelweg dat het hem leuk leek. "Ik wilde een tool maken die bruikbaar is. Ik dacht, ik kan dit makkelijk maken en er is vraag naar. Het is gratis, ik hoef er niets aan te verdienen en daar zijn geen plannen voor."

Loman werkte jarenlang voor Sophos nadat SurfRight, het bedrijf dat hij samen met zijn broer Mark Loman bezat, door Sophos werd overgenomen . Hij vertrok daar een jaar geleden, naar eigen zeggen, omdat hij bij Sophos niet zo snel kon inspelen op nieuwe ontwikkelingen met beveiligingssoftware als bij SurfRight. SurfRight werd vooral bekend door de tool HitmanPro.

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01