072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide

ERVAAR ULTIEME PRESTATIES
MET DE NIEUWSTE
INTEL 13TH GENERATIE

previous arrow
next arrow

TSMC kondigt 5nm-gebaseerd N4P-proces aan

datum: 26-10-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

TSMC kondigt zijn N4P-knooppunt aan. Dat is een verbeterde versie van het 5nm-proces van TSMC, dat een hogere transistordichtheid biedt en krachtiger of efficiënter zou moeten zijn. De eerste op N4P gebaseerde producten zouden in de tweede helft van 2022 in productie moeten gaan.

N4P is de derde verbetering in de 5nm-reeks van TSMC, schrijft de fabrikant . Daarmee is N4P een verbeterde versie van de N4-node die het bedrijf vorig jaar aankondigde . Bij hetzelfde stroomverbruik presteert het N4P-proces 11 procent beter dan de originele N5-node en 6 procent beter dan N4, beweert de fabrikant. Bij gelijke prestaties zou het nieuwe proces 22 procent efficiënter zijn dan N5. De Taiwanese chipmaker schrijft dat de transistordichtheid met 6 procent is toegenomen ten opzichte van N5, maar het is niet duidelijk hoe de densiteit van N4P zich verhoudt tot N4.

Het N4P-proces is ook minder complex dan zijn voorganger, beweert TSMC. Daarnaast kan de cyclus van de wafer volgens TSMC worden verkort doordat N4P minder maskers gebruikt. Het bedrijf meldt dat rond de tweede helft van 2022 de eerste chipontwerpen naar TSMC worden gestuurd voor productie op N4P. Waarschijnlijk gaat het hier om relatief kleinschalige 'risicoproductie'. Het is niet bekend wanneer de fabrikant met massaproductie zal starten.

Naast N4P staat ook het 3nm-proces van TSMC nog op de roadmap. Het bedrijf deelde hier vorig jaar de eerste details over. TSMC's 3nm zal het laatste proces zijn dat het bedrijf zal baseren op zogenaamde finfets. In de toekomst schakelt het bedrijf vermoedelijk over op -transistors gaa. Het eerste 3nm-knooppunt van TSMC, N3, staat momenteel gepland voor de tweede helft van 2022, maar zou enige vertraging hebben opgelopen. Seeking Alpha schrijft op basis van verklaringen van TSMC dat N3 met 'drie tot vier maanden' is uitgesteld.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01