072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

Verbod op loot boxes: 'goede zet' of 'hypocriete houding'? Je hebt dit gevonden

datum: 05-07-2022 Categorie: Games Bron: Tweakers

De afgelopen week kwam het nieuws dat verschillende partijen in de Tweede Kamer een verbod op loot boxes willen, zoals nu al het geval is in België. In bijna 450 reacties heeft u duidelijk verschillende meningen geuit.

De hoogste bestuursrechter oordeelde in maart dat een eerdere dwangsom voor EA, in het kader van de Ultimate Team loot boxes in het voetbalspel FIFA, ten onrechte was opgelegd. Volgens de rechters waren de loot boxes niet in strijd met de huidige Nederlandse kansspelwet. Een hele reeks partijen, samen goed voor een meerderheid in de Tweede Kamer, willen daarom de wetgeving aanpassen.

Verschillende tweakers juichen het plan toe om loot boxes te verbieden, zoals Sandor_Clegane , ItsNotRudy en vleermuizen . Met name het gokelement wordt vaak genoemd als reden waarom een verbod op zijn plaats zou zijn. Laatstgenoemde tweaker merkt op dat het mooi zou zijn om de wetgeving in Europees verband vast te stellen. Noitisnt en Oppernerd zien ook meer in Europese wetgeving, omdat de Benelux alleen niet groot genoeg is om game-uitgevers te beïnvloeden.

In België is de wetgeving, of althans de interpretatie ervan door de Kansspelcommissie, al strenger dan in Nederland. In plaats van het spel aan te passen, kiezen sommige uitgevers er echter voor om een spel helemaal niet in de Benelux uit te brengen. Onder meer Xijaru vreest dat door strengere wetgeving er in onze regio nog meer games niet meer uitkomen. Citroen ziet het niet zo snel gaan, terwijl Zwendel en Byron010 wijzen op games die voor Nederland en België alleen delen van de game hebben uitgeschakeld, zoals de loot boxes in World of Tanks en CS:GO.

Waarom is dat zo anders? We vragen het aan Joris Jansen, die de juridische ontwikkelingen rondom loot boxes voor Tweakers op de voet volgt.

Andere tweakers vinden het plan voor een verbod op loot boxes helemaal niet leuk. DakotaVosselman maakt de vergelijking met online casino's, die sinds oktober vorig jaar gelegaliseerd zijn en waar sindsdien massaal voor wordt geadverteerd. Tweaker dwwolf vindt het hypocriet dat ruilkaarten worden toegestaan, al wijst R4gnax erop dat het verslavende effect veel minder aanwezig is. ICT-advocaat Arnoud Engelfriet zegt bij de Kansspelautoriteit te hebben gevraagd of bijvoorbeeld Pokémon-kaarten als kansspel worden gezien. Dat zou 'heel goed' kunnen, maar omdat er geen tekenen zijn van verslaving of veel geld, krijgt het geen prioriteit.

Tweaker -tyrunar begrijpt waarom een verbod wordt overwogen, maar is het er niet mee eens. Hij vindt dat ouders beter op hun kinderen moeten letten in plaats van dat de overheid een verbod invoert. 33dgrff is het daar helemaal mee eens, maar Martin.Air en ItsNotRudy werpen tegen dat het niet altijd om minderjarigen gaat. Bovendien zijn meer dingen specifiek voor minderjarigen verboden, waarbij we niet (alleen) een beroep doen op de verantwoordelijkheid van de ouders, stelt ItsNotRudy .

Tot slot pleit vleermuizen voor regulering. Deze tweaker vindt vrijheid om te kiezen wat je doet, ook als dat objectief slecht voor je is, erg belangrijk. Door het te reguleren, houd je verslaafden in de gaten en heb je minder grote maatschappelijke problemen dan bij een verbod, zegt Batjes .

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01