072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Nu je game PC samenstellen

Werknemer lijkt Ubiquiti . te hebben gehackt en afgeperst

datum: 02-12-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Het blijkt dat een medewerker verantwoordelijk is voor de hack bij Ubiquiti in januari van dit jaar. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft een man aangehouden die zijn eigen werkgever heeft gehackt en afgeperst en de omstandigheden wijzen erop dat het Ubiquiti is.

De 36-jarige man gebruikte een Surfshark VPN-abonnement om zijn persoonlijke gegevens te maskeren , meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie . Vanwege internetstoringen is zijn echte IP-adres één keer gelogd, maar vervolgens gebruikte hij zijn toegang tot de systemen om het te verwijderen. In december downloadde hij gigabytes aan vertrouwelijke gegevens van zijn werkgever.

Vervolgens werkte hij tijdens zijn werkuren om het incident te verhelpen. Vervolgens stuurde hij als hacker een bericht naar zijn werkgever en eiste 50 bitcoins, destijds bijna 2,5 miljoen euro. In ruil daarvoor beloofde hij hun inbraak geheim te houden en gaf hij details over een tweede achterdeur.

Nadat de FBI op 24 maart zijn huis doorzocht, deed hij zich voor als klokkenluider . De man liet het bericht los dat zijn werkgever de impact van de hack had gebagatelliseerd. Dat deed de marktwaarde van het bedrijf met 20 procent dalen, zei de DOJ.

Er is veel bewijs dat het om de Ubiquiti-hack gaat, zoals The Verge opsomt . De naam van de verdachte komt overeen met een LinkedIn-profiel van iemand die van augustus 2018 tot maart 2021 als cloudlead bij Ubiquiti werkte. Volgens het DOJ werkte de verdachte vanaf 2018 voor zijn werkgever. De verdachte komt ook uit Portland, Oregon en het LinkedIn-profiel vermeldt de buitenwijk Beaverton in Portland als de woonplaats van de Ubiquiti-medewerker.

Het bedrijf, niet genoemd door DOJ, is in New York, net als Ubiquiti. Het had betrekking op een hack in januari en een klokkenluider in maart die zei dat de hack ernstiger was dan het bedrijf zei. De koers van het aandeel daalde vervolgens van $ 376 naar $ 296, een waardedaling van bijna 20 procent. De verdachte wordt aangeklaagd. Op de aanklachten tezamen staat een maximale gevangenisstraf van 37 jaar.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01