072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
NU TIJDELIJK
€79,00
  €99,00   AAN
ASSEMBLAGEKOSTEN
Actie loopt tot zondag 4 juni
VAKANTIEGELD-DEAL
previous arrow
next arrow

WhatsApp-CEO: 'Amerikaanse bondgenoten' waren het doelwit van NSO-spyware

datum: 25-07-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

WhatsApp-CEO Will Cathcart beweert dat spyware van de Israëlische NSO Group in 2019 onder meer is gebruikt tegen hooggeplaatste overheidsfunctionarissen. De chatdienst sprak al eerder over de WhatsApp-aanval, maar geeft er nu meer details over.

Bij de aanval werden de smartphones van 1400 WhatsApp-gebruikers besmet met spyware van de NSO Groep. Minstens 100 gebruikers zouden journalisten of mensenrechtenactivisten zijn. Nu vertelt WhatsApp-CEO Will Cathcart aan The Guardian dat ook overheidsfunctionarissen zouden worden getroffen. Het gaat deels om hooggeplaatste functionarissen die betrokken zijn bij de nationale veiligheid van een land. Deze landen zouden bondgenoten van de Verenigde Staten zijn, hoewel specifieke landen niet worden genoemd.

Cathcart spreekt de krant toe in het licht van de recente Pegasus-onthullingen . Uit onderzoek van zeventien nieuwsorganisaties, waaronder The Guardian, zou blijken dat Pegasus-software van NSO Group is gebruikt om zeker 37 journalisten en mensenrechtenactivisten te hacken en te volgen. De WhatsApp-topman zegt 'parallellen' te zien tussen Pegasus en de spyware die tegen WhatsApp is ingezet. Beide aanvallen volgden mensen die "op geen enkele manier hadden mogen worden gevolgd", zegt Cathcart.

NSO Group zegt zelf dat haar spyware alleen wordt gebruikt tegen vermoedelijke criminelen en terroristen. Het bedrijf zegt ook dat de lijst van 50.000 gebruikers die door de nieuwsorganisaties is samengesteld "overdreven" en te groot is voor de Pegasus-spyware. Het bedrijf zou maximaal 45 klanten hebben met elk gemiddeld zo'n honderd doelwitten. Cathcart zegt dat zijn chatdienst binnen twee weken 1.400 doelen kon identificeren. "Dat toont aan dat het aantal individuen dat over een periode van meerdere jaren is aangevallen, erg groot moet zijn", zei Cathcart. Volgens Cathcart hoeft de lijst van vijftigduizend gebruikers niet 'te groot' te zijn.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01