072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

Wireguard-ontwikkelaar werkt aan implementatie van Windows-kernel

datum: 03-08-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

VPN-service WireGuard krijgt een aparte implementatie voor de Windows-kernel. De software is geport vanaf de Linux-kernelversie. Volgens de makers is de software daarmee zes keer sneller dan de huidige versie, vooral via wifi-verbindingen.

WireguardNT is volgens de makers de directe poort van de Linux-codebasis van de software. Het betreft een implementatie van de vpn die direct beschikbaar is voor de Windows-kernel. Momenteel gebruikt WireGuard voor Windows een Go-codebase die platformoverschrijdend werkt, met een TUN-stuurprogramma genaamd wintun . Doordat het direct in de kernel wordt geïmplementeerd, is het niet nodig om eerst die codebase aan te pakken en via de driver te communiceren. Dat maakt de VPN een stuk sneller, zeggen de makers.

De ontwikkelaars zeggen tijdens een test een maximale snelheid van 7,5Gbit/s te kunnen halen op een bekabelde verbinding, al geven ze toe dat dit voor de meeste gebruikers weinig relevant is. De echte winst zit in wifi-verbindingen. Met wireguard-nt zou het net zo snel zijn als de oude WireGuard-verbinding via een Ethernet-verbinding, en meer dan zes keer sneller dan een Wi-Fi-verbinding zonder wireguard-nt. De makers zeggen het protocol in de toekomst nog verder te optimaliseren. "Maar door gewoon in de kernel te zitten, verlagen we de latentie en elimineren we de switchproblemen die we nu hebben."

De kernelversie van WireGuard staat nog in de kinderschoenen. De makers noemen het 'experimenteel'. Er zijn nog drie ontwikkelingsfasen nodig voordat wireguard-nt beschikbaar kan komen, waardoor de oude codebase permanent van de Windows-client wordt verwijderd. De ontwikkelaars zeggen niet wanneer dat zal gebeuren.

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01