072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
BLAAS JE TEGENSTANDERS VAN
HET VELD MET DE NIEUWE
RTX 4000 KAARTEN
Ontdek de videokaarten in één van onze builders
previous arrow
next arrow

WSJ: Intel wil GlobalFoundries overnemen

datum: 16-07-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

Intel is in onderhandeling met de eigenaar van GlobalFoundries om dat chipbedrijf over te nemen, claimt de Wall Street Journal. Het zou gaan om een overnamebedrag van zo'n 30 miljard dollar, aldus betrokkenen.

Intel is in gesprek met Mubadala Investment Co., een investeringsfonds van de overheid van Abu Dhabi en eigenaar van het Amerikaanse chipbedrijf GlobalFoundries. De waarde van GlobalFoundries zou geschat worden op 30 miljard dollar, omgerekend 25,40 miljard euro. WSJ benadrukt dat de onderhandelingen nog kunnen worden afgebroken en GlobalFoundries zet haar geplande beursgang voort. Het chipbedrijf meldt zelf aan de krant dat het niet op de hoogte is van eventuele overnamegesprekken.

De overnameplannen zouden onderdeel zijn van Intel's strategie om zijn capaciteit uit te breiden en chips te produceren voor andere partijen en niet alleen voor zichzelf. Een overname van GlobalFoundries zou die strategie in één klap versnellen. GlobalFoundries is in 2008 ontstaan uit de chipproductiedivisie van AMD , die het in 2008 heeft afgestoten . Het bedrijf maakt nog steeds veel chips voor AMD.

GlobalFoundries heeft moeilijke tijden doorgemaakt en heeft zich uit de strijd met Samsung en TSMC moeten terugtrekken over productieprocessen voor 7nm-chipstructuren en kleinere . Het bedrijf heeft kunnen profiteren van de chiptekorten en kondigde begin dit jaar aan meer dan een miljard euro te investeren in het vergroten van zijn capaciteit, aldus Reuters. Daarnaast was er ook nog de aankondiging dat de beursgang mogelijk dit jaar plaats zou kunnen vinden in plaats van eind 2022 of begin 2023.

Intel onderzoekt tal van manieren om zijn capaciteit te vergroten. Het bedrijf heeft aangekondigd nieuwe fabrieken te gaan bouwen en overweegt locaties als de Benelux , Duitsland en Frankrijk. Daarnaast lobbyt CEO Pat Gelsinger openlijk om subsidies te krijgen, niet alleen in Europa maar ook in de VS. De Verenigde Staten moeten investeren in Amerikaanse bedrijven, schreef Gelsinger onlangs op Politico , waarmee hij concurrenten TSMC en Samsung uitsluit van Amerikaanse subsidies.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01