072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Nu met gratis Windows 11

YouTube verwijdert video's met verkeerde informatie over vaccins

datum: 29-09-2021Categorie: InternetBron: Tweakers

YouTube stelt nieuwe richtlijnen op over hoe het omgaat met 'schadelijke vaccininhoud'. Vanaf nu zal het bedrijf alle video's met verkeerd ingeschatte informatie over medisch goedgekeurde vaccins van het platform verwijderen.

YouTube verwijdert met name video's waarin wordt beweerd dat goedgekeurde vaccins 'gevaarlijk' zijn of waarin valse verklaringen worden afgelegd over de inhoud van vaccins. Beweringen dat vaccins autisme kunnen veroorzaken, of dat er een microchip in zit, zijn verklaringen die volgens YouTube ertoe kunnen leiden dat een video met de nieuwe regelgeving wordt verwijderd.

Voorheen werden dergelijke video's ongeschikt verklaard voor adverteerders en vergezeld van waarschuwingen, maar nu heeft YouTube ze volledig van het platform verbannen. YouTube had al een dergelijk beleid ten aanzien van Covid-19-gerelateerde uitspraken geïmplementeerd en zegt dat het al 130.000 video's over coronavaccins heeft verwijderd wegens het overtreden van de regels. Het videoplatform zegt het nu ook belangrijk te vinden om het beleid uit te breiden naar andere vaccins.

Eerder deze maand vond in Nederland een rechtszaak plaats waarin een huisarts het niet eens was met het verwijderen van een video waarin hij kritiek had op het corona-advies. De Amsterdamse rechter was het deels met hem eens. Volgens de rechter heeft YouTube als groot online platform een verantwoordelijkheid in het publieke debat, wat betekent dat het bedrijf niet zomaar video's moet verwijderen in verband met de vrijheid van meningsuiting. De huisarts formuleerde zijn oordeel echter als feit, zodat het in dit specifieke geval volgens de rechtbank ook om desinformatie ging en de verwijdering dus terecht was.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01