AMD kondigt Radeon RX 7900 XT & XTX aan op basis van RDNA3-architectuur
datum: 03-11-2022
Categorie:
Hardware
Bron: Tweakers
AMD heeft zijn nieuwe generatie videokaarten aangekondigd op basis van de RDNA 3-architectuur. De Radeon RX 7900 XT en Radeon RX 7900 XTX zijn de nieuwe topmodellen die als eerste gaming GPU's gebruikmaken van chiplets. De kaarten komen op 13 december uit.
Met de Radeon RX 7000-serie videokaarten brengt AMD de RDNA 3-architectuur met aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van de vorige generatie. De fabrikant zegt dat hij tijdens de ontwikkeling de nadruk heeft gelegd op goede prestaties per watt zonder in te leveren op betere spelprestaties. Volgens AMD zijn de prestaties per watt bij RDNA 3 tot 54 procent hoger dan bij RDNA 2.
Verreweg de grootste verandering die we zien bij de nieuwe Radeon-kaarten is de overgang van een enkele, monolithische chip naar meerdere chiplets. Zoals AMD al meerdere generaties met Ryzen-processors doet, gebruikt de fabrikant meerdere chips en combineert deze tot één samenwerkend geheel. De Radeon RX 7900 XT en XTX zijn gebaseerd op de Navi 31-chip. Hierop worden maximaal 7 chiplets gecombineerd, waarvan de Graphics Compute Die de grootste chip is en alle streamprocessors bevat. Deze enkele GCD is omgeven door kleinere chiplets genaamd Memory Cache Dies, die de Infinity Cache bevatten, evenals een 64-bits geheugencontroller voor het GDDR6-geheugen.
Net als bij de RDNA 2 videokaarten uit de RX 6000 serie gebruikt AMD wederom Infinity Cache als geheugenbuffer tussen de grafische chip en het GDDR6 videogeheugen, maar deze verbinding is van de tweede generatie en dus aanzienlijk sneller. AMD stelt dat de maximale bandbreedte bij 5,3TB/s onder de lijn 170 procent hoger is dan bij de geheugenopstelling op de vorige generatie. De hoeveelheid Infinity Cache is afgenomen van 128 MB op Navi 21 naar 96 MB op de nieuwe Navi 31 chip, wat dankzij slimmer geheugengebruik geen prestatieverlies oplevert, maar wel een verschil maakt in energieverbruik.
De rekeneenheid in RDNA 3 is uitgerust met een dual issue SIMD-eenheid , waarmee AMD ongeveer dezelfde aanpassing maakt als Nvidia met zijn Ampere-architectuur heeft gedaan. Elke streamprocessor kan nu gelijktijdig werken aan een floating point, integer of ai-taak. Het is nog onduidelijk hoe flexibel de nieuwe rekeneenheid dit werk kan organiseren en verdelen, maar de theoretische rekenkracht wordt met deze stap in ieder geval verdubbeld. Met deze aanpassing specificeert AMD het aantal rekenkernen niet twee keer zo hoog, zoals Nvidia dat met zijn CUDA-kernen is gaan doen. Met de plaatsing van twee AI-versnellers per rekeneenheid en de toevoeging van nieuwe instructies zouden de prestaties op dit gebied 2,7 keer hoger moeten zijn dan op RDNA 2.
Om de prestaties per watt zo hoog mogelijk te krijgen, heeft AMD in het ontwerp van Navi 31 de kloksnelheden van de shaders en de frontend losgekoppeld. Volgens de fabrikant zijn hoge kloksnelheden van de frontend belangrijk voor de prestaties, maar de shaders zelf kunnen iets langzamer werken zonder de prestaties te verminderen. Op de RX 7900 XTX is ervoor gekozen om de shaders op maximaal 2300MHz te laten werken, terwijl de voorkant van deze chip op 2500MHz werkt. De fabrikant geeft aan de beste balans te kiezen omdat de kloksnelheden effectief 15 procent hoger zijn dan bij de vorige generatie, terwijl tegelijkertijd tot 25 procent wordt bespaard op het energieverbruik.
Bij de RX 7000-serie krijgt ook de display-output een flinke update, waarbij AMD zelfs de Radiance Display Engine heeft omgedoopt. De nieuwe generatie Radeons beschikken over de gloednieuwe DisplayPort 2.1-standaard en kunnen 12 bits per kanaal uitvoeren. Met DP 2.1 is het dankzij een enorme bandbreedte van 54Gbit/s mogelijk om een 8k-scherm tot 165Hz aan te sturen zonder compressie, of een 4k-scherm tot 480Hz. Dat is een enorme stap ten opzichte van DisplayPort 1.4, zoals gebruikt op de RX 6000-serie en op Nvidia's nieuwe RTX 40-serie kaarten. Met DP 1.4 is de limiet voor 8k bij 60 Hz en voor 4k bij 240 Hz zonder compressie. Tijdens de presentatie benadrukte de fabrikant dit voordeel in connectiviteit graag ten opzichte van zijn concurrent.
Met de RX 7000-serie biedt AMD voor het eerst ondersteuning voor AV1-codering op zijn grafische kaarten. De nieuwe Media Engine moet ook betere videocodering mogelijk maken door het gebruik van AI, al geeft de fabrikant nog geen details over hoe dit precies gebeurt en of de AI-accelerators hiervoor worden gebruikt. Er wordt echter SmartAccess Video geïntroduceerd, waarbij een Ryzen 7000-processor en Radeon RX 7000-videokaart gecombineerd een zware coderings- of decoderingstaak in een versneld tempo kunnen uitvoeren.
Tijdens de presentatie gaf AMD kort aan dat er een nieuwe versie van FSR aankomt, met een verwachte lancering ergens in 2023. Onder de naam FSR 3 zal AMD een tegenhanger van DLSS 3 uitbrengen voor RDNA 3 grafische kaarten, waarin de AI-versnellers op de gpu wordt gebruikt om frames te genereren en weer te geven tussen gerenderde frames.
Op het gebied van software is AMD ook van plan om in de eerste helft van 2023 Hypr-RX te introduceren. Deze functie moet het voor gamers gemakkelijker maken om een optimaal gameprofiel te kiezen in de Adrenalin-software, zonder handmatig features als Boost, FSR en SuperResolution.
In de presentatie doet AMD een aantal prestatieclaims voor de RX 7900 XTX, maar de fabrikant maakt geen directe vergelijking met Nvidia's GeForce RTX 4090. Al met al worden tot 50 procent betere ray tracing-prestaties beloofd dan op de RX 6950 XT , en bij rastering zou dit tussen 4k zijn. de 50 en 70 procent zou moeten zijn. Als AMD dit voor elkaar krijgt, is het een kwestie van spelen of de RTX 4090 of de RX 7900 XTX sneller is. Opvallend is ook dat AMD in zijn presentatie lijkt te suggereren dat FSR op RDNA 3 zorgt voor een grotere prestatieverhoging dan proportioneel het geval is op de RX 6950 XT.
De AMD Radeon RX 7900 XT en RX 7900 XTX zijn volgens de fabrikant vanaf 13 december verkrijgbaar in zowel referentieversies als aangepaste kaarten waar de boardpartners mee zullen komen. De adviesprijs van de RX 7900 XT is USD 899, de RX 7900 XTX zal een adviesprijs hebben van USD 999. Omgerekend naar euro's, met de huidige wisselkoers inclusief btw, is dat momenteel 1110 euro voor de RX 7900 XT en 1233 euro voor de RX 7900 XTX.
Nieuws overzicht